Undgå alvorlig trussel mod din mark

Jordpakning forringer landbrugets udbytte, og det er de tunge maskiner, der er synderne. Forskere ved Aarhus Universitet er i gang med at finde nye metoder, der kan afhjælpe problemet.

Tunge landbrugsmaskiner er en alvorlig trussel mod det danske landbrug. Forskere fra Aarhus Universitet har derfor indledt et nyt forskningsprojekt, der skal udvikle nye teknikker og afgrøder til at forebygge og helbrede jordpakning.

Jordpakning sker, når store maskiner kører på marken. Når jorden pakkes for hårdt, reducerer den afgrødens udbytte og kvalitet samt forringer miljøet, hvilket er en af de mest alvorlige trusler mod bæredygtig planteproduktion.

”Problemet er, at landmændene gerne vil have mulighed for at køre med stor belastning, så vi vil undersøge, hvordan det er muligt,” fortæller Lars J. Munkholm, der er seniorforsker ved Institut for Agroøkologi.

Han har arbejdet med jordpakning i mange år og er en del af det nye forskningsprojekt. Han kender til alle de almindelige forbehold, landmændene kan tage, for at undgå jordpakning, men er som nævnt i fuld gang med at finde nye metoder for at komme udfordringen til livs.

”Teknisk er vi ved at udvikle et køretøj med ’krabbestyring’,” fortæller Lars J. Munkholm.

Det er firmaet Green Agro & Transport, der har patent på designet af et nyt køretøj, hvor det er muligt at ændre på hjulenes position, alt efter om du kører på marken eller på vejen. På marken er hjulene forskudt, så man undgår gentagne overkørsler af samme jord.

”Designet giver ikke samme skade på jorden, og vi ser en stor fremtid i designet,” siger Lars J. Munkholm.

Planter har positiv effekt

Forskerne er også interesseret i en række afgrøder, der kan forbedre kvaliteten af den pakkede jord ved at danne små porer i jorden og skabe en god jordstruktur. Det er planter med dybe rødder, såsom cikorie, lucerne og planter fra korsblomstfamilien, som raps, kål og sennep, der kan helbrede en skadet jordstruktur.

Også efterafgrøder kan være gode for pakket jord, da de kan skabe øget aktivitet hos regnorme.

Undgå højt tryk i dæk

For at undgå jordpakning er det vigtigt ikke at have for højt tryk i dækkene særligt ved kørsel i vådt føre. Risikoen for jordpakning stiger, jo oftere man køre over det samme stykke jord.

”Et vigtigt element er at udvikle et rådgivningsværktøj til at hjælpe landmændene med at undgå jordpakning,” siger Lars J. Munkholm.

Det sker blandt andet ved at videreudvikle det allerede eksisterende beslutningsstøttesystem Terranimo. Systemet er udviklet af Aarhus Universitet, er gratis og kan vurdere hvorvidt – og i hvilket omfang – stress fra maskinerne overstiger jordstyrken.

Faktaboks

Det fireårige projekt er bevilget 11,7 mio. kr. fra Miljø- og Fødevareministeriets Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP).

Det er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Green Agro & Transport, Jysk Landbrugsrådgivning, Seges, DLF og Michelin.

Forskergruppen vil løbende holde demonstrationsarrangementer af deres resultater.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.