Vælg de rigtige efterafgrøder

Kunsten er at finde den rigtige sammensætning af efterafgrøder, der både løsner jorden for majsen - og overvintrer og dækker jorden godt i foråret, så der ikke kommer ukrudt.

»Den rigtige efterafgrødeblanding skal have arter, der vokser og dækker godt helt hen på foråret, hvor majsen skal sås. Det er der faktisk ikke ret mange, der gør. Og de er dyre - bortset fra rug. Ud over vikke og blodkløver kunne det være vinterært og vinterhestebønne«, siger Hans Henrik Pedersen, som er projektchef i FRDK. Han tror kun, det er afgrøder som majs, man kan så i foråret direkte i efterafgrøder, da andre afgrøder sås meget tidligere, hvor efterafgrøden ikke er kommet i gang efter vinteren.

»Den største udfordring ved at så direkte i en kraftig efterafgrøde er at skære igennem. Derfor kører Tommy langsomt - og har sat ekstra vægtklodser på hver såenhed for at få højt skærtryk. Jeg synes faktisk, den har skåret fint igennem. Majsen kan sagtens komme igennem dette her. Det så vi sidste år«.

Har også sået direkte i græsmark

Sidste år prøvede Tommy Nielsen både at så majs direkte i en græsmark og direkte i en efterafgrøde, hvor der primært var rug tilbage.

»Vi havde store forventninger til at så direkte i græsmarken, men det kan ikke anbefales. Majsen kom alt for langsom i gang i græsmåtten, som heller ikke kunne holde ukrudtet væk. Og det kostede udbytte. Hvorimod efterafgrøden fint kunne holde ukrudtet væk. Så i No-till systemet er man nødt til at så majsen i en efterafgrødeblanding«, konkluderer Kasper Kjær Jensen, som er Tommy Nielsens pløjefri konsulent fra Sagro.

»I No-till er vi også meget afhængige af gode efterafgrøder som fx. cikorie og olieræddikke til at holde jorden løs til majsen, da vi let får kompakte lag her på sandjorden«.

I år skal Tommys majs efterfølges af direkte sået hvede. Håbet er, at noget af vikken, kløveren og cikorien overlever roundup-sprøjtningen og samler kvælstof op til hveden samt sikrer lidt biodiversitet.

FRDK afprøver også hos Tommy, om glyphosat evt. kan undgås ved i stedet at knivtromle efterafgrøden tre gange med mellemrum efter såning - også efter majsen er spiret frem. Det tror Kasper Jensen godt, der kan lade sig gøre - men kun i nogle år.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.