En af de mest oplagte måder at øge udbyttet i planteavlen er, at øge afgrødernes roddybde. Ved at øge roddybden kan vi nemlig forbedre plantens muligheder for at optage vand og næringsstoffer i kritisk tørre perioder.
På Plantekongres 2017 vil Kristian Thorup-Kristensen og Dorte Bodin Dresbøl, fra Københavns Universitet fortælle om de biologiske, kemiske og fysiske faktorer, der er afgørende for rodudviklingen.
Ti cm rod giver tre hkg mere pr. hektar
Generelt ved vi for lidt om planternes rødder. Det hænger sammen med, at det er dyrt og besværligt at studere røddernes vækst.
Det bliver der dog forhåbentlig ændret ved i de kommende år. På København Universitets forsøgsgård, Højbakkegaard, er der nemlig etableret et kæmpe forsøgsanlæg, RadiMax.
Foreløbige beregninger viser, at man ved at øge roddybden med ti cm i kornafgrøder kan øge udbyttet med tre hkg pr. hektar.
Kristian Thorup-Kristensen mener dog at potentialet er langt større. I et af projekterne på Højbakkegaard er målet, at udvikle nye afgrøder, som producerer 20 procent højere udbytte under tørke, og som optager ti procent mere kvælstof.
Han håber, at RadiMax kan give et mere viden om røddernes vækst. Viden som planteforædlere forhåbentlig kan udnytte, når de skal designe fremtidens sorter til landmændene.
Relaterede artikler
Kommentarer