Bygger en af Europas største maskinhandlere – vil selv ud og køre mejetærsker på 63 hektar

Ugens profil har travlt med at opbygge en af Europas største maskinforretninger. Et af sommerens mål er at køre mejetærsker hjemme på gården ved Randers.

Glæden ved maskiner har altid været der. Lige fra dengang maskinhuset hjemme på gården bl.a. talte en Fordson Super Major til nu, hvor han har travlt på arbejdet med at opbygge en af Europas største maskinhandlere med en masse nye forretninger og afdelinger i såvel Danmark, Norge, Sverige, Finland og de baltiske lande på én gang – samt aktiviteter i flere andre europæiske lande.

Vi fanger Danish Agro Machinerys øverste chef Jens Skifter midt i et bestyrelsesmøde i den norske del af koncernen. Ugens profil her på LandbrugsAvisen Maskiner er både landmandssøn, maskiningeniør, traktorentusiast tilsat en god portion købmandsskab fra mange års virke i den internationale & kommercielle del af branchen. Derfor er glæderne og interessen for maskinerne og branchen også mangesidigide. En af årets store begivenheder er dog meget jordnær og genkendelige for de fleste af os – nemlig høsten. Muligheden for at køre mejetærsker hjemme på gården ved Randers nærmer sig – og smilet stiger i telefonen.

”Jeg kører stadig mejetærsker på mine forældres gård med 63 hektar i Gjerlev nord for Randers. Det er klart, at det drejer sig om ikke at køre for stærkt for, så er høsten hurtigt forbi. Vi bestiller godt vejr til en lørdag, og så er det ud og høste”, siger han.

Mejetærskeren er ikke overraskende fra Claas, som også har præget hans arbejdsliv igennem en del år af karrieren. I dag som chef for en af de største formidlere af Claas-produkter i Europa – og tidligere som ansat direkte hos Claas i tyske Harsewinkel.

”Det er en Lexion 405, og vi plejer at sige, at det er næsten bedre end penge i banken. De her gamle fem rysters maskiner holder værdien utrolig godt”, lyder det, inden gensynets glæde senere på sommeren.

I gang i ni lande på én gang

Godt nok er kontoret og udgangspunktet for arbejdet placeret i Galten, men en pæn del af arbejdsdagene sker på farten. I dag er det Norge. I går var det Odder og Danish Agros arrangement Kulturplantens dag, og da jeg snakkede med ham i sidste uge var han på vej hjemover fra Letland og nogle af Danish Agro Machinerys baltiske afdelinger.

I udvikler jer både i Danmark, Norge, Sverige og Baltikum på én gang i øjeblikket. Kan du holde et særligt fokus midt i det?

”Mit fokus er at få fremdrift i de mange ting og få dem til at falde på plads. Eksempelvis har vi i Baltikum 250 medarbejdere, der arbejder med maskiner, og der har jeg været ovre og få fortalt, hvem vi er som koncern, og hvad vi står for. Vi er store på grovvarer i Baltikum, så folk kender godt koncernen, men de har nødvendigvis ikke beskæftiget sig med os. Der er dog mange, som jeg kender godt i forvejen fra min tid hos Claas. I det store billede er vi nu oppe på 26 selskaber, som vi skal lave månedsregnskab og årsregnskaber for. Men det er jo ikke noget, som jeg sidder helt ensomt med. Vi er lidt over 600 medarbejdere i maskindivisionen, og når vi får mere konsolideret med ind fra Finland og Baltikum, så bliver vi ca 1.000 medarbejdere.”


I Skurup i Skåne bygger Danish Agros svenske maskindivision, Swedish Agro Machinery netop nu et nyt hovedkontor kombineret med et større reservedelslager, showroom og værksted. 

Hvad optager dig ellers på arbejdet for tiden?

”Vi har haft rigtigt travlt med de danske maskinforretninger efter, at vi fik grønt lys til at købe os ind i dem. Det er vigtigt at komme ud og møde de enkelte medarbejdere i hver enkelt forretning. Det er store virksomheder med mellem 30 og 40 medarbejdere, som går på arbejde og vant til at have en ejer placeret i virksomheden. Nu er de med i noget større, hvor man har fået nye kolleger internt. Det har jeg brugt noget tid på. Det er meget positivt, og det har også været en mulighed for den enkelte medarbejder til at stille spørgsmål til os. De er vigtige for os, for det er stadig det enkelte hold, som skal drive forretningen. Og så er der en masse aktiviteter i Danmark. Eks. med Dansk Maskinbørs, hvor vi fik en henvendelse fra sådan en som Johannes Jensen. Det passer godt ind, når vi vil bygge vores brugtmarked op. Det er en virksomhed, der skal driftes, men stadig servicere hele den danske maskinbranche”.


6. juni blev købet af Dansk Maskinbørs annonceret.

Hvor vigtigt er opkøbet af Dansk Maskinbørs for jer?

”Vi kunne gå forskellige veje. Vi kender kanalerne. Men vi ser det som en katalysator for os, fordi vi får branchekendte fagpersoner ind. Vi har flere ting på bedding på den front”, siger han og forklarer, at der samtidig bruges en del tid på selskaberne i Norge og Sverige som samlet tæller op mod 200 medarbejdere.

Hvorfor arbejder du egentlig med maskiner?

”Jeg er vokset op med maskiner og landbrug og fik taget mig en uddannelse som maskiningeniør nede i Horsens. Det var et perfekt match for mig med teknikken og landbrugsinteressen. Jeg forlod Danmark med Dronningborg Maskinfabrik som 23-årig og kom ud og fik mig nogle kommercielle erfaringer. Det er stadig spændende at arbejde med, og det er en utrolig spændende kontekst at arbejde med Danish Agros beslutning om at gå ind i maskinerne og være med til at bygge det op og have kontakten med leverandører og være på forkant af den teknologiske udvikling”, siger han og forklarer, at navnet Danish Agro Machinery har bredt sig i den europæiske industri.

”Fordi vi er landmandsejede, og danske landmænd er i front, så vil mange meget gerne afprøve ny teknologi og værktøjer hos os. Det er nogle meget spændende snakke for maskiningeniøren i mig, men det er også meget spændende kommercielt, hvor vi skal håndtere tingene korrekt købmandsmæssigt og få det rette betalt for vores services. Det giver eks. nogle muligheder og et fundament for os, at vi kan flytte maskinerne fra ikke bare ét land fremadrettet men mellem ni og måske flere lande”.

Hvad laver du, når du ikke arbejder med maskiner hos Danish Agro?

”Så er det familien. Jeg har en fantastisk kone og tre børn, som jeg bruger tiden med, når jeg endelig har fri. Vi har også et sommerhus på Norddjursland, hvor det dejligt at tanke energien op”.

Hvad skal du nå før sommerferien?

”Der er nogle projekter, som vi skal have lukket. Jeg kan nok ikke fortælle det hele. Det er samtidig en periode, hvor vi forbereder halvårsregnskab og snakker med vores hovedleverandører om, hvad vi skal gøre i den nye sæson fra september/oktober. Der venter udstillinger som Agromek og den i Oslo.. og så har vi Borgeby i næste uge. Og så er der dialog med potentielle leverandører.”

Er der mange som henvender sig og vil have solgt deres maskiner via jer?

”Vi er efterhånden kommet på landkortet ude i Europa, som vi ikke var det i 2016. Derfor får vi også henvendelser, hvor vi må sige nej til varemærker. Vi skal ikke samle på varemærker, det skal give mening.”

Og hvad skal du lave i sommerferien?

”Det er faktisk et godt spørgsmål. Det har vi slet ikke fået booket endnu. Vi tager i hvert fald en uge i sommerhuset. Det er godt at være et sted, hvor internetforbindelsen ikke er alt for god, og jeg trænger også til lidt motion”.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.