Danmarksmester gør klar til VM i pløjning
Regerende Danmarksmester i pløjning, Jesper Madsen fra Torrild, forbereder sig til VM i Kenya.

Det handler om præcision, viljestyrke og evnen til at kunne arbejde under pres, når man skal levere den perfekte plovfure.

Disse egenskaber besidder 34-årige Jesper Madsen fra Torrild ved Odder, der er regerende Danmarksmester i pløjning. Lige nu forbereder han sig på at deltage i verdensmesterskaberne i pløjning i Kenya den 1. og 2. december 2017.

Han deltager med sin to-furede vendeplov, og han rejser til Kenya sammen med sin makker, Bjarne Nielsen fra Thy, der deltager med standardplov. Med i delegationen er Lars Gammelvind fra Holstebro og Ove Gedsø fra Galten, som ledere og trænere.

»Jeg får det dårligt, når jeg ser en mark, der ikke er pløjet ordentligt og hvor græstotterne stikker op. En god pløjning er afgørende, det er et gammelt og vigtigt håndværk. Det har betydning, at man får pløjet korrekt, så vi undgår græsukrudt i marken,« siger Jesper Madsen i en pressemeddelelse.

Skal være på forkant

For Jesper er det grundlæggende, at pløjningen skal være i orden. Men konkurrencen betyder også rigtigt meget for ham.

»Jeg har arbejdet for nogle landmænd, der selv har været konkurrencepløjere, og det vakte min interesse. Jeg kom med ud og kigge, og som 19-årig begyndte jeg selv at deltage i konkurrencer, hvilket jeg har gjort lige siden,« fortæller Jesper, der lige nu bruger al sin fritid på at forberede sig til verdensmesterskaberne.

»Dét, der trigger mig ved pløjning, er at du skal se tingene, før de sker. Du skal have blik for det. Det er næsten umuligt at levere det perfekte pløjefelt, men det gælder om at være på forkant. Indstillingen af ploven er afgørende, kørslen betyder meget, tiden spiller ind og hvad nu hvis du rammer en sten?« siger Jesper Madsen og fortsætter: »Der er så mange forhold, der spiller ind, og der er kun dig selv til at styre det hele. Det er individuelt, du konkurrerer alene, og det er dit eget ansvar. Det tiltaler mig, og det var derfor, at pløjning blev min sport,« siger han.

Endelig lykkedes det

Jesper Madsen købte sin første konkurrenceplov i 2005, og siden har pløjningen været hans sport.

»Det har taget mig 10 år at få den plov til at køre ordentligt, og der er hele tiden noget, der skal justeres,« siger han og fortæller, at han startede med lokale stævner, hvorefter han kom til DM.

Ved Danmarksmesterskabet i 2016 i Grindsted vandt han og kvalificerede sig dermed til VM.

»Jeg har altid været ”lige ved og næsten” med 2. og 3. pladser, men sidste år lykkedes det endelig. På en eller anden måde var jeg blevet mere rolig og selvsikker, og jeg var nok også mere tændt, end jeg måske tidligere har været,« siger Jesper Madsen.

Søger sponsorer

Deltagelse i verdensmesterskaberne i Kenya fylder rigtigt meget for Jesper Madsen, – og også for hans familie.

»Jeg tager af sted den 18. november, og min kone Heidi støder til nogle dage senere. Der er et stort program, og vi får også tid til at være turister og komme på safari i nogle dage,« fortæller han.

Rejsen og deltagergebyr er betalt, men han skal selv sørge for at få sin plov og traktor fragtet til Afrika. Plus naturligvis Heidis rejse.

»Min plov og traktor skal pakkes i en container og sendes med skib til Mombassa, hvorefter udstyret skal køres til Nairobi. Det koster omkring 100.000 kr. for min makker og jeg, så vi skal ud og finde nogle sponsorer«, fortæller han.

Den 8. oktober deltager han i et regionsstævne i Søften, og det bliver med lånt plov, da hans egen på det tidspunkt allerede er sendt af sted til Afrika.

»Jeg skal forsvare mit Danmarksmesterskab med en lånt plov, men det kan ikke være anderledes,« siger Jesper Madsen, der i VM skal dyste med ca. 30 andre pløjere fra hele verden i sin klasse.

Om forventningerne til mesterskabet lyder svaret:

»Jeg tager kun derned, fordi jeg tror, at jeg kan være med. Mit håb er at komme i top 10,« siger den regerende Danmarksmester.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.