Fynsk familievirksomhed på vej mod fjerde generation
Hos O. Søndergaard & Sønner på Nordfyn har man holdt kursen i over 70 år. Den nære kontakt med kunderne tæller stærkt i familievirksomheden.

For landmændene på Nordfyn har navnet Søndergaard nu i mere end 70 år været forbundet med handel, service og reparation af maskiner. Og familievirksomheden lever i bedste velgående nu, hvor det er tredje generation der sidder ved styregrejerne - og der er endda en chance for, at fjerde generation kommer på banen, når den tid kommer.

Hos maskinforretningen O. Søndergaard & Sønner A/S nær den nordfynske by Otterup er det denne dag Lars Søndergaard, der tager imod. Han ejer i dag virksomheden sammen med sin bror, Anders Søndergaard, der også er værkfører. De overtog for fem-seks år siden forretningen, der oprindeligt blev grundlagt i en landsbysmedje i den nærliggende Nørreby i 1943. Men deres far, Ole Søndergaard, der er søn af grundlæggeren, Oluf Søndergaard, gør stadig daglig nytte i virksomheden, der i 1998 flyttede ind i moderniserede bygninger, man havde overtaget efter DLAM. Her er der plads, lys og luft - i runde tal en hektar, men det betyder ikke, at O. Søndergaard er faldet for fristelsen til at have en hel sværm af mærker. I stedet er mærkerne velvalgte og i et tilpas antal, så man stadig kan bevare ekspertisen.

Velvalgte mærker

På traktorsiden gælder det først og fremmest Valtra, som kom ind i billedet i 1992 sideløbende med Case IH. Det blev til et farvel til Case IH i 1998, og i 2001 kom Deutz-Fahr ind i forretningen, hvilket varede til 2013. Det betyder til gengæld, at medarbejderne stadig er eksperter i Deutz-Fahr, som man også har masser af reservedele til.

»Men vi er glade for, at flere af vores tidligere Deutz-Fahr-kunder har kunnet bruge en Valtra,« siger Lars Søndergaard.

Ud over Valtra er de væsentligste mærker i virksomheden hele Lemken-programmet, minilæssere fra Schäffer, redskaber fra He-Va, vogne fra Baastrup, gødningsspredere fra Bogballe og sprøjter fra Bargam og Berthoud. Og dertil udstyr fra Kom-Plet-kæden.

I butikken, som blev gennemgribende moderniseret hen over vinteren, finder man tillige mærker som Stiga, Craftsman, Cub Cadet og Stihl Viking havebrugsmaskiner.

Godt brugtsalg

Blandt maskinforretningens kunder i det nordfynske område er der enkelte mælkeproducenter, men langt de fleste er planteavlere og svineproducenter, og Lars Søndergaard kan godt mærke, at mange af dem er pressede.

»Det betyder, at mange vælger at beholde maskinerne længere, men for os betyder det til gengæld, at vi har en positiv udvikling på værkstedet, hvor der er nok at lave. På samme vis har vi også haft et rigtig godt salg af brugte maskiner. Faktisk har vi næsten for få brugte maskiner stående. Men det er jo et positivt problem,« siger Lars Søndergaard.

Måske fjerde generation

Med ni medarbejdere er der nok at se til for alle i maskinforretningen, der også har to servicebiler og en lastvogn kørende. Den sidste kommer til nytte, når en havareret maskine skal hentes ind til reparation på værkstedet.

Om O. Søndergaard & Sønner en dag om mange år vil blive overtaget af fjerde generation vides ikke endnu. Men en af de nuværende ejeres sønner, Simon Søndergaard, arbejder da i virksomheden.

Historien

Det hele begyndte, da beslagsmed Oluf Søndergaard i 1943 åbnede en landsbysmedje i Nørreby lidt længere oppe mod den fynske nordkyst. I 60’erne fik han forhandlingen af International Harvester. Da Oluf Søndergaard døde i 1970, blev virksomheden ført videre af sønnen, Ole Søndergaard, som undervejs også havde opbygget et autoværksted, men landbrugsdelen kom til at fylde mere op igennem 80’erne. I 1992 kom sønnerne Anders og Lars Søndergaard ind i virksomheden, og i 1998 flyttede man til den nye adresse i Otterup. I dag ejes virksomheden af Lars og Anders Søndergaard.

Værkstedet

På værkstedet foregår naturligvis al service, vedligeholdelse og reparation af alle mulige landbrugsmaskiner, udstyr til have/park, fuldfodervogne, sprøjter, minilæssere, frontlæssere og traktorer. Det sidste gælder ikke bare Valtra men også Deutz-Fahr, som man stadig er specialister i, efter at man tidligere har haft forhandlingen. Derfor råder virksomheden også stadig over et stort reservedelslager til netop Deutz-Fahr. Medarbejderne har også været på kursus, så de kan foretage syn af sprøjter, ligesom der er medarbejdere, der kan lave eftersyn på aircondition.

3 styrker

  1. Lokale og fleksible og med tæt kontakt til kunderne, som man kender godt.
  2. Hurtighed: Klar til at hjælpe kunderne hurtigst muligt og døgnet rundt med service og reservedele.
  3. Udvalg: Omkring 11.000 varenumre er klar på hylderne, og andet kan skaffes fra dag til dag.

Faktaboks

  • O. Søndergaard & Sønner A/S.
  • Otterup.
  • Valtra, Lemken, Bargam, Schäffer, He-Va m.fl.
  • 9 medarbejdere.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.