Materiale om landbruget til 80.000 skolebørn fuld af fejl: "Faktatjek var ikke helt på spidsen"

Forkert fakta om antibiotika i kød og for skrap retorik omkring mishandling af husdyr er blevet sendt ud til over 80.000 skoleelever. Teksterne er nu blevet rettet.

Materiale til dette års Skolevalg, der omfatter omkring 80.000 skoleelever, har måttet undergå flere ændringer på grund af forkert fakta og for skarp retorik.

Ændringerne er sket i begge de mærkesager, som omhandler landbruget.

Mærkesagerne skal oplyse eleverne om argumenter for og imod bestemte sager som eksempelvis indførelse af et dyreværnspoliti og omlægning til 100 procent økologisk landbrug.

"Det er simpelthen ikke i orden, at man ikke behandler fakta ordentligt", siger Ida Binderup, der har det daglige ansvar for Landbrug & Fødevarers skoletjeneste.

antibiotika i svinekød

I argumenterne for at omlægge til 100 procent økologisk landbrug stod der indtil i midten af sidste uge på Skolevalg.dk blandt andet:

"Når vi spiser kød, der indeholder antibiotika, danner vi grobund for multiresistente bakterier". 

Fødevarestyrelsens seneste rapport på området viser, at der ikke findes antibiotika i svinekød, og denne sætning og medfølgende afsnit er senere blevet slettet.

"Det er korrekt, at vi har fået nogle indspark, der har betydet, at vi har lavet præciseringer på enkelte emner", siger Christian Lentz, der er projektleder på Skolevalg og fortsætter:

"Teksten er skrevet af en redaktion, der har arbejdet med det og flere emner, mens det er blevet gået efter af folk med faglig viden her i huset.

"I tilfældet med antibiotika i svinekød er det et faktatjek, som ikke helt var på spidsen".

Men når I skriver, at der er antibiotika i kød, hvor kommer den slags fakta så fra?

"Det ved jeg simpelthen ikke. Det ville jeg skulle undersøge", siger Christian Lentz.

"husdyr sultes, tæves og bliver spærret inde"

Teksterne er med vilje skrevet i holdningspræget sprog, så eleverne kan få præsenteret de politiske holdninger for og derved finde ud af, hvor de selv står politisk, forklarer Christians Lentz.

Dog var der skruet for højt op for den kradse retorik i argumenterne for at indføre et dyreværnspoliti, som er den anden mærkesag, der er blevet ændret.

"Husdyr sultes, tæves eller bliver spærret inde, fordi ejerne er ligeglade og ikke mærker konsekvenserne af deres handlinger", stod der på Skolevalg.dk - denne passage er senere blevet slettet.

"Generelt var der skruet en anelse højt op for retorikken i den", siger Christian Lentz.

Hertil er et andet afsnit om dødeligheden blandt pattegrise blevet slettet.

"Jeg vil ikke sige, det er grundlæggende ændringer, der er tale om. Der er blevet lavet justeringer, fordi dyreværnspolitiets rolle ikke var så skarpt defineret".

myndigheder står bag

Det er Folketinget og Undervisningsministeriet, der står bag Skolevalg, og derfor lægger der også vægt bag fakta, når skoleelever får det præsenteret, mener Ida Binderup fra L&F.

"Det er så vigtigt, at man gør sig umage med at forvalte den indflydelse, man har, når man som myndighed udsender den her slags materiale. Børnene læser materialet og tager for givet, at det, de læser, er korrekt, og så er det ikke i orden, at man ikke forvalter det ansvar mere omhyggeligt", siger hun.

Ida Binderup forklarer, at L&F blev gjort opmærksom på materialet via medlemmer med skolebørn og derefter tog fat i folkene bag Skolevalg.

"Og det skal siges, at de var lydhøre og samarbejdsvillige i forhold til at få fakta på plads", siger Ida Binderup.

Men hvorfor tog I, Skolevalg, f.eks. ikke Landbrug & Fødevarer med på råd for at få fakta på plads fra start?

"Det er nok også noget, vi kommer til. Nu kører vi på med fuld drøn på dette års valg, men det er noget, vi vil have fokus på i evalueringen", siger Christian Lentz.

Faktaboks

Om Skolevalg:

Skolevalg er et fiktivt folketingsvalg, hvor elever fra 8., 9. og 10. klasse i et tre ugers undervisningsforløb forholder sig til forskellige politiske mærkesager, laver kampagner og deltager i debatter med ungdomspartierne.

Forløbet kulminerer med selve valghandlingen, hvor eleverne stemmer på et af de partier, der er opstillingsberettigede til Folketinget.

Ca. 80.000 elever fra 800 er tilmeldt Skolevalg, mens der er debatter på ca. 500 skoler. 

Skolevalg arrangeres af Folketinget og Undervisningsministeriet i samarbejde med DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd.

Kilde: Skolevalg.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle