Mejerifald en sten i skoen på landmand

På gården Gydehøj bliver nu fremtidsplanerne slået tilbage, efter samarbejde med deres mejeri drejer nøglen om.

På den økologiske gård Gydehøj på Sydsjælland er Torsten Christiansen nødsaget til at sætte udvidelsen af deres lille mælkebrug på pause.

Det sker, fordi deres mejeri, Morgenlys, måtte lukke på grund af konkurs i banken. De aftog 90 procent af deres mælk, hvor resten består af stalddørssalg. Derfor går mejeriets lukning også udover Torsten Christiansens og hans kones gård, der er i gang med at blive omlagt til at blive biodynamisk.

»Det kommer i hvert til at betyde, at vi lige skal trække vejret og se hvad fremtiden bringer. De ting, vi har sat i værk, skal vi lige tænke over,« siger han.

Torsten Christiansen startede samarbejdet med Mejeriet Morgenlys i 2014, hvor begge ejere kendte hinanden i forvejen og havde de samme ambitioner om at skabe økologiske og biodynamiske produkter. De startede småt op med tre køer.

»At starte op med tre køer giver normalt ingen mening, men nu hvor vi havde en aftale med et lille mikromejeri, så ville vi gerne være med på den,« siger Torsten Christiansen.

Produktionen var ganske lille. Gydehøj leverede 500 liter mælk om måneden, men da mejeriet havde planer om at udvide til 1000 liter, var Torsten Christiansen også begyndt at renovere og udvide staldene, blandt andet med nyt gulv.

Både Gydehøj og mejeriet var optimistiske, og derfor kommer meldingen, om at mejeriet lukker, bag på landmanden.

Torsten Christiansen er allerede nået så langt med renoveringen, at det nu ikke kan betale sig at stoppe arbejdet. Samtidig fortæller han, at det er svært at finde økologiske mikromejerier som Morgenlys. De hænger ikke på træerne, siger han.

»Det gør vores fremtid lidt sværere,« siger han.

Gydehøj driver 52 hektar, hvor konen arbejder som fuldtidslandmand. Da Torsten Christiansen også arbejder i et transportfirma ved siden af, har den nye situation ikke slået ham helt ud.

Selvom han ikke længere har en fast aftager, sætter det ikke en stopper for planerne om, at gården skal producere biodynamisk mælk. Han tror på, at ved biodynamisk mælk bliver interessen større, og de er i gang med at blive demeter-godkendte.

»Det slår os ikke ud. Vi må bare tilpasse os den nye sitation, og vi er stadig optimistiske. Det skal man være,« siger han.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle