Merrild: Vi har vundet!

Landbrug & Fødevarer har vundet mange sejre, som aldrig kommer til landmænds kendskab, sagde Merrild på nordjysk stormøde.

”Vi har vundet".

Sådan lød det fra Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, da han stod på  talerstolen på stormødet for landmænd i Aabybro mandag aften.

Martin Merrild kunne vise et dias på storskærmen, der var så tætskrevet med sejre, at kun de allerforreste i salen havde en chance for at læse de små bogstaver.  

”Vi har vundet, fordi vi har kæmpet og fordi nogle har lyttet, og fordi det er sund fornuft for Danmark", forklarede Merrild.

Han hentydede bl.a. til at rapporten med den internationale evaluering af kvælstofmodeller i de danske vandplaner. Gennem sommeren har L&F skrevet syv kronikker om syv synder i miljøpolitikken, som samtidig var essensen af L&F’s 300 sider om, hvad de bad forskerne forholde sig til i det internationale panel.

Ifølge Martin Merrild viser L&F's grundige arbejde, at danske embedsmænd generelt sætter lidt større krav til danske landmænd, end EU kræver. Det gælder eksempelvis, når man indberetter grundvandsdata, og når man skal afgøre, hvor der skal være god økologisk tilstand i vandløbene.

”Vi har fået sat fokus på, at de har indberettet grundvandet lidt ringere, end det i virkeligheden er. Indberetningerne  følger ikke vejledningen. De skønner hele tiden til den negative side, når det handler om miljøtilstand. Hvilken tankegang ligger bag folk, der altid sidder og gør det?. Vi har også sat fokus på 1900 tals problematikken, som vi også mener er overdrevet, og når vi lever i 2017,” sagde han og fortsatte.

”Vi opnår rigtig mange resultater som aldrig kommer til jeres kendskab. Hvis problemet går væk fylder det ikke noget", sagde han og pegede på at arbejdet så er usynligt. 

Martin Merrild mødte dog også kritik fra salen om at L&F ikke er tydelige nok og tilstrækkeligt ude og forsvare landmændene. 

"Vi bliver aldrig gode nok, vi kan altid gøre det bedre. Men vores gennemslagskraft er langt større end nogen af de lande, vi sammenligner os med. vi kommer i medierne, og det bliver diskuteret. Måske synes I at vi skulle gå hårdere ud og banke folk på plads. Men det er ikke en overraskelse for en eneste, at vi er uenige med dyrenes beskyttelse. Vores indsats går på at fortælle  journalisterne hvad de skulle spørge Dyrenes beskyttelse om.  Der er programmer, der er blev taget af, fordi journalisten blev usikker. Det er sådan vi har sejre," sagde han.

Mødet var arrangeret af LandboNord, Agri Nord, LandboThy og NF Plus i samarbejde med Landbrug & Fødevarer.

Forsiden lige nu