Miljøstyrelsen: BL-advokat tager fejl

Miljøstyrelsen imødegår kritik af grundvandsovervågning, men advokat fastholder, at hans juridiske pointe om at danske myndigheder begår fejl, holder.

I Tyskland overvågede myndighederne grundvandet for ensidigt, fordi de kun analyserede grundvand, der var forurenet. Det påpegede EU-kommissionen ifølge BL-advokat Hans Sønderby over for de tyske myndigheder i 2002. Derfor undrer det advokaten, som det fremik på landbrugsavisen.dk i går, at Miljøstyrelsen ny finder at den danske grundvandsovervågning god nok, når man kun tjekker grundvandet der, hvor landbruget påvirker grundvandet. Ikke mindst, når man samtidig har sat flere hundrede målesteder på pause, hvor man ikke fandt høje koncentrationer af nitrat i grundvandet sådan at det ser ud til at en større andel af målingerne er forurenede.

Fra Miljøstyrelsen lyder det dog fra kontorchef Hans Peter Olsen, at advokaten ikke på den baggrund kan konkludere, at den også er gal med den danske grundvandsovervågning - altså at Danmark gør noget forkert.

”Det skriftsted, som Hans Sønderby henviser til er en 15 år gammel rapport hvor EU-Kommissionen adresserer medlemsstaternes samlede overvågningsnet i forhold til nitratdirektivet både når det gælder grund- og overfladevand. Der er en helt central ting i EU-Kommissionens rapport, Hans Sønderby glemmer at nævne:  Nemlig at Kommissionen ingen anmærkninger har til det danske overvågningsnet. Tværtimod er der en positiv vurdering,” siger han.

Hans Peter Olsen påpeger også,  at de overvågningsnet Kommissionen giver bemærkninger til ikke kun dækker grundvand, men også overfladevand. Og Kommissionens bemærkning til det tyske net fortsætter, der hvor Hans Sønderby slutter med at konstatere, at det tyske netværk giver en utilstrækkelig dækning i alle dele af det tyske netværk

Efter Miljøstyrelsens oplysninger har man i Tyskland efterfølgende arbejdet på at udvide overvågningen, så der er en højere tæthed i det tyske overvågningsnet.

”I den forbindelse er det væsentligt at nævne, at vi i Danmark fortsat – også efter udbygningen af det tyske overvågningsnet - har et betydeligt større overvågningsnet, samtidig med at Danmarks areal er cirka 10 procent af det tyske.  Der er altså ikke grundlag for at sidestille det danske overvågningsnet med det tyske,” siger Hans Peter Olsen.  

Hans Sønderby hilser Miljøstyrelsens kommentar velkommen.

”Det ændrer ikke på den vigtige juridiske pointe, at Kommissionen kritiserede Tysklands monitering af det tyske grundvand, fordi den kun var rettet mod forurenede områder,” siger han.

Hans Sønderby mener, at de danske myndigheder netop bruger den begrundelse til at forsvare lovligheden af det danske system, som EU-Kommissionen i 2002 kritiserede Tyskland med. Altså at overvågningen er rettet mod forurening - ikke mod repræsentativitet.

Over for LandbrugsAvisen bruger Miljøstyrelsen i dag udtrykket, at overvågningen er rettet mod landbrugspåvirket grundvand. Ved samrådet 27. november 2014 brugte daværende minister over for Folketinget udtrykket, at ”overvågningen er rettet mod de steder, hvor Naturstyrelsen vurderer, at der findes mest forurening i grundvandet."

”Det vil sige, at den danske monitering - efter ministerens eget udsagn er rettet præcist mod forurening - akkurat som den tyske monitering var det i 2002, og som Kommissionen kritiserede,” siger Hans Sønderby.

Sidste afsnit er præciseret kl. 21.12

 

Klik nedenfor på EU's rapport, der kritiserer tysk overvågning af grundvand

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle