Minister efter kritik: Vi skal have et bedre grundlag

Miljø- og Fødevareministeriet er på flere punkter ved at rette op på fejl, L&F i kronikserien »De syv synder«, har påpeget i vandplanerne.

Det faglige grundlag bag vandområdeplanerne skal være bedre. Det fastslår miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Dermed imødekommer han Landbrug & Fødevarer der i kronikserien »De syv synder« har rettet en voldsom kritik mod den måde, Aarhus Universitet har regnet på vandmiljøet. Med universitetets modeller vil landbruget mange steder sættes under stort pres i miljøindsatsen på et ifølge L&F alt for tyndt og fejlagtigt grundlag.

»Jeg har været glad for at følge landbrugets interesse for de modeller, beregninger og metoder, der ligger til grund for politiske beslutninger og regulering. Det er altid godt, at tingene tjekkes efter af de interessenter, der konkret bliver berørt af reguleringen. Jeg har med interesse læst om »de syv synder«, som L&F mener, der er blevet begået i forbindelse med udarbejdelsen af vandområdeplanerne«, siger han.

Arbejdet er i gang

På en række områder, hvor der er behov for en yderligere forbedring af det faglige grundlag, er der allerede sat arbejde og projekter i gang. Det kan få betydning for den indsats, landbruget skal yde i tredje planperiode af vandområdeplanerne, påpeger ministeren. Som en del af aftalen om Fødevare- og landbrugspakken er det for eksempel besluttet at gennemføre en international evaluering af kvælstofmodeller bag vandområdeplanerne med inddragelse af udenlandske eksperter.

»Den er i fuld gang, og der vil foreligge en evalueringsrapport fra ekspertpanelet ultimo september, som vil blive sendt i høring. Mange af de kritikpunkter, der er rejst i forbindelse med de syv synder, vil indgå i evalueringen«, siger han.

Esben Lunde Larsen har også sat gang i en række andre projekter. De skal bl.a. udrede, om tilstanden og typologiseringen i kystvandområderne sker korrekt. Det vil sige, om man differentierer indsatsen nok i de forskellige vandområder, eller om man skærer alle over en kam. Ministeren vil også have undersøgt, om der i tilstrækkeligt omfang tages højde for andre presfaktorer end kvælstof fra æamdbriget. Og om alle sten er vendt i forhold til spildevandsindsatser.

Det er netop nogle af de ting, Landbrug & Fødevarer har påpeget, er mangelfuldt belyst.

Naturlig skepsis

Esben Lunde Larsen kalder det naturligt, at L&F i kronikserien forholder sig skeptisk til den regulering, der finder sted. Han påpeger, at Vandområdeplanerne er udarbejdet på det bedst mulige videngrundlag, men at forskere og politikere også hele tiden bliver klogere.

»Ofte bygger reguleringen på komplicerede og tekniske afvejninger, og vores opgave er hele tiden at sørge for et opdateret og præcist fagligt grundlag«, siger han.

Faktaboks

Det undersøger miljø- og fødevareministeriet

  • Eftersyn af om de danske fjorde og kystnære havområder er typeinddelt rigtigt(3. synd)
  • Grundlaget for en yderligere differentiering af miljømål for klorofyl (3. synd)
  • Betydningen af andre forhold end kvælstof for ålegræs (4. synd) 
  • Viden og data om marine presfaktorer til brug for VP3 (7. synd)
  • AU genberegner hvad kvælstoftilførslen var i år 1900 (5. synd).

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle