Minister i massedrab på regler på Folkemødet

Esben Lunde Larsen dræbte fire regler og bevarede to på Folkemødet, da han deltog i Lykkehjulet hos L&F.

Der var højt humør og gang i Lykkehjulet i Landbrug & Fødevarers debattelt på Folkemødet torsdag eftermiddag, da debatten gik om regler.

»Man siger, at hvis en landmand vågner en morgen og ikke har overtrådt en regel, så er det fordi, han er død,« startede Anders Søgaard fra L&F, der var ordstyrer.

Og med de ord mere end antydede han, at landbruget ønsker sig af med regler, før han drejede lykkehjulet i bedste Bent Burg stil, og pilen landede på EU’s plakatregel.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) var sat i stævne, og skulle svare på, om han er klar til at afskaffe regler – eller dræbe, som det så drabeligt lød. Og hjemme i ministeriet fulgte de angiveligt med i debatten, der blev streamet, og var med ministerens egne ord, »rystende nervøse« for, hvad han ville svare.

Dræb EU’s plakatregel

Den første regel, ministeren fik stukket i hovedet var EU’s plakatregel, der handler om, at der skal skilt på stald eller maskiner, hvis man har fået landdistriktsstøtte, så alle kan se det.

»Den regel vil jeg rigtig gerne dræbe, for den giver ikke merværdi,« kom det promte.

Spørgsmålet er så, om den danske venstreminister kan få EU med på det, mere end reglerne er slækket for nylig.

Bevar transfedtreglen

Lykkehjulet pegede også på reglen om, at der ikke må være transfedt i fødevarer. Men det forbud ønsker ministeren ikke at ophæve.

»Vi skal være sunde. Det er en god regel som Mariann Fisher Boel fik indført,« svarede ministeren, og selv om ordstyreren prøvede at kalde det overimplementering af EU-regler og problemer for industrien, holdt Esben Lunde Larsen fast.

Dræb regel om syn ved direkte eksport af dyr

Til gengæld var ministeren med på at dræbe reglen om, at der skal være direkte syn ved eksport af levende dyr, som var det næste lykkehjulet landede på.

»Den regel kan vi godt slå ihjel, vi har et godt setup i Danmark. Vi har god kontrol undervejs,« sagde han og pegede på, at reglen er et levn fra dengang, der var mund- og klovsyge og kogalskab.

»Vi er det land i EU, der har bedst styr på dyrevelfærd,« tilføjede han, så heller ikke af den grund bør man bevare reglen.

Men kan det lade sig gøre at fjerne reglen?

»Det arbejder vi på,« lovede han.

Dræb dansk særregel om hønseæg

Esben Lunde Larsen var også med på at dræbe den danske særregel om ,at hønseæg kun kan holde sig i 28 dage. Ikke for at danskerne skal spise gamle æg, men fordi EU’s fødevaresikkerhedsorgan EFSA siger, at æg ved 12 grader kan holde 42 dage. Det må være ens i alle lande, påpegede han.

»Det er en del af madspildsdagsorden – der er stort spild, og derfor er det nonsens, at vi siger, de kun må være 28 dage gamle,« lød det fra ministeren.

Væk med forbud mod tilbagelevering fra detail

Ministeren er også klar til at ændre reglen om, at man ikke må tilbagelevere madvarer fra supermarkeder til leverandørerne i engrosleddet. Den betyder for eksempel, at et æble, der ikke kan sælges i Brugsen, fordi det har en plet, ikke må sælges til for eksempel æblemost.

»Der er lidt hysteri om det, men vi skal tænke mere på at udnytte fødevarer, hvis vi kan,« fastslog ministeren.

Så må det være op til dem, der skal bruge frugten, eller hvad det måtte være, om kvaliteten leve op til det, som de kræver.

Esben Lunde Larsen kan godt afskaffe den regel, bedyrede han, og pegede på, at ministeriet har reduceret 36 procent af ministeriets bekendtgørelser, siden de kom til magten.

»Medarbejderne arbejder vedholdende på at revidere bekendtgørelser. Vi har faktisk vist vejen for andre ministerier,« sagde han og sendte en venlig tanke til sin forgænger Eva Kjer Hansen, der startede processen.

Bevar årlig økologikontrol

Der var dog grænser for, hvad den liberale minister vil af med af regler. En af dem er reglen om, at økologer skal kontrolleres årligt.

»Vi skal beholde den regel. Danske økologiproducenter har styr på produktionen. Det er en god oplevelse, fordi man får set sine ting igennem,« sagde ministeren.

Normalt får landmænd ellers få sommerfugle i maven, når de ser en hvid bil med kongekrone udenpå og en kontrollør indeni. Sådan har man i hvert fald sagt. Esben Lunde Larsen mener ikke længere, at det er sådan.

»Det er meget længe siden, vi har haft dårlige kontrolsager. For mange økologer er kontrol en god oplevelse, fordi de får set deres ting igennem,« sagde han.

Han kunne dog ikke love, at kontrollanterne vil være lige så flinke, som politiet på Bornholm angiveligt er.

»De smiler hele vejen igennem,« forlød det fra ordstyreren.

Men det var jo også Folkemødets første dag.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle