Minkavlerne smiler igen: Opkøbere i kamp om danske skind

Moden dikterer mink, og kineserne viste igen stor købelyst.

Mens minkavlerne hang med snuden efter et 2014 med de laveste skindpriser i fem år, peger avlernes mundvige nu igen opad.

Med gennemsnitlige skindpriser på 420 og 452 kr. på årets to første danske pelsauktioner placerer 2015 sig som det foreløbig tredjebedste år ud af de 30 år, Kopenhagen Fur har statistik for.

»Vi er kommet stærkt igen. Køberne råbte og kæmpede for at få lov til at købe skindene på auktionen i sidste uge. Det betød, at prisen i gennemsnit steg med 11 procent i forhold til januar-auktionen, hvor prisen ellers allerede var steget med 10 procent,« siger en meget glad og tilfreds Tage Pedersen, formand for Kopenhagen Fur.

Kinesisk pukkel er væk

Omkring 95 procent af Kopenhagen Furs skind købes af kinesere, og prisstigningen skyldes, at kineserne igen er købelystne. Det næststørste marked har tidligere været Rusland, men der er salget gået helt i stå.

»Sidste år var der en pukkel af skind i Kina både på fabrikkerne og i butikkerne. Den dæmpede kinesernes købelyst. Men nu er puklen væk, og vi sælger alle de udbudte skind til rigtig gode priser. Det er jo fantastisk,« siger Tage Pedersen.

Som en anden faktor, der er med til at hæve prisen, peger han på, at salget af mink stiger i butikkerne i både USA og Europa.

»Moden dikterer, at der skal være pels i alt efterhånden. På de seneste modeuger i både London og New York var det endnu mere udtalt, end vi har set det før. Og det er de trends, der bestemmer moden i slutningen af 2015 og i 2016, så det tegner godt,« siger Tage Pedersen.

Stemningen i minkbranchen nærmede sig ellers nulpunktet sidste år. For efter tre år med gennemsnitspriser på henholdsvis 401, 502 samt rekordhøje 612 kr. pr. skind, faldt prisen til 324 kr., og mange frygtede, at der var tale om en ’pelsboble’, og at prisen pludselig ville kollapse fuldstændig.

Alle havde frygtet 2015

Økonomikonsulenter fra Heden & Fjorden spåede endda, at prisen i år ville dykke og i en periode komme helt ned under 300 kr.

»Alle havde frygtet, at 2015 skulle blive et svært år, så det er med stor lettelse, at vi har haft et prisniveau på et pænt stykke over 400 kr. på årets to første auktioner,« siger Tage Pedersen.

Om prisen holder det pæne niveau på de kommende auktioner, vil han ikke kommentere i detaljer.

»Jeg tror, at prisen holder. De 550 opkøbere, der sad i auktionssalen og bestemte priserne i sidste uge, er jo specialister, og de tager næppe helt fejl.«

»Desuden har vi har solgt 9,2 mio. skind på årets to første auktioner, og det er en tredjedel af de 27,4 mio. skind, vi regner med at sælge i år. Så det er en vis indikation på, at det kommer til at gå nogenlunde sådan i år. Men intet er sikkert, og prisen kan falde igen. Det kan sagtens ske,« siger Tage Pedersen.

De fleste avlere ligger lunt

Med den aktuelle skindpris på 452 kr. for danske skind ligger de allerfleste minkavlere igen lunt i svinget, vurderer konsulent Hans Henrik Møller, Kopenhagen Fur.

»Jeg forventer, at den gennemsnitlige fremstillingspris pr. skind bliver på cirka 315 kr. i 2015. Med en salgspris på 420 kr. får over 90 procent af avlerne dækket alle deres omkostninger inkl. løn til ejer og kapital. Og med salgspris på 452 kr. bør alle minkavlerne få dækket fremstillingsprisen,« siger Hans Henrik Møller.

Ligesom Tage Pedersen pointerer han dog, at der ikke er nogen garanti for, at prisen holder hverken 452 eller 420 kr. pr. skind resten af året.

»Når man sælger skindene på en auktion, er der er ikke garanti for noget som helst,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle