Minksygdom i Holstebro: Må aflive 17.000 mink

Fire nye tilfælde af en minksygdom i Vestjylland bekymrer pelsdyravlerne.

Sygdommen plasmacytose er inden for den seneste uge konstateret på fire minkfarme i Holstebro-området, fortæller DR Midt & Vest.

"Sygdommen svækker dyrene og ødelægger kvaliteten af minkskindene," siger Kevin Andreassen til DR Midt & Vest. Han er formand for Holstebroegnens Pelsdyravlerforening.

Plasmacytose har tidligere hærget i Nordjylland, og blev også sidste efterår konstateret i Vestjylland. Men sygdommen var tilsyneladende slået ned.

Derfor kommer de fire aktuelle fund som en overraskelse for pelsdyravlerne. For de ramte avlere kan det betyde, at hele besætningen skal slås ihjel for at forhindre spredning af sygdommen.

En af dem, der må aflive sine mink, er John Christensen. Han har 17.000 mink, og nu er han altså tvunget til at vinke farvel til dem, skriver DR Midt- og Vestjylland.

"Det ødelægger alt, for vi skal starte helt forfra med dyr, vi ikke kender. Og vi aner ikke, hvor vi skal købe dem henne. For vi kan ikke købe nogen magen til, altså. De, der har så gode dyr, som vi har, de er solgt rundt omkring," siger John Christensen.

Faktaboks

Fakta om plasmacytose 

Sygdommen er den mest tabsvoldende på minkfarme.

Symptomer

  • Smittede dyr trives dårligt. Der ses reproduktionsproblemer, nyresvigt, og dødeligheden øges betragteligt
  • Hos unge dyr er der stor risiko for lungeplasmacytose og deforme ansigter - bulldoghoveder

Behandling

  • Sygdommen kan ikke behandles. Minkene skal pelses og farmen rengøres grundigt

Smitteveje

  • Minkene smitter hinanden via spyt, urin, gødning og tåreflåd
  • Derudover smitter sygdommen gennem luften og mekanisk ved, at mennesker bringer den fra én farm til en anden. Dette kan fx ske via tøj, fodtøj, værktøj, maskiner og biler

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle