Most-producent vil mindske madspild - 100 ton æbler bliver til 10 ton granulat.

Vesterhavsmost vil begynde at producere æblegranulat til madlavning. "Det handler om at bruge hele æblet," fortæller bagmand.

Hos Vesterhavsmost i Ringkøbing har man ambitioner.

Hvor mange andre laver most af affaldsæbler, nedfaldsæbler, eller andre æbler som ikke er egnede som spiseæbler, dyrker Vesterhavsmost æbler udelukkende til most. De dyrker seks hektar med æbler, hvilket rundt regnet bliver til omkring 200 tons most om året.

De plukker æblerne, når de er modne, holder sorterne adskilt, presser mosten koldt, og tilsætter ingenting. Men det er ikke dér, ambitionsniveauet stopper.

Æblegranulatet

"Det handler om at mindske madspild. Bruger man æblegranulatet også, så er der ingenting tilbage," fortæller Søren Laubjerg, som står bag Vesterhavsmost med sin kone Martha Laubjerg.

Produktet består af tørrede rester fra de pressede æbler - små, lysebrune stykker med en mindre duft af æble.

Idéen er, at det skal bruges til madlavning. Både til at jævne gryderetter og wok-mad med lidt for meget væske, da det suger til sig, men også til alt andet, der kan bruge en lille smule æble.

"Du kan jævne din mad med noget, som består af 35% fiber, frem for de rene tomme kulhydrater i almindelig mel," fortæller Martha Laubjerg.

Den første sæson

Lige nu gør Vesterhavsmost klar til at producere æblegranulatet i stor stil.

De demonstrerer i øjeblikket varen for restauranter, cateringfirmaer og butikker, men til efteråret håber de at have produktionen på plads - varen svinder ind til cirka en tiendedel af sin vægt i æbler, så 100 ton æbler bliver til 10 ton granulat.

"Så regner vi bare med, at nogen vil købe det. Det er der, fremtiden ligger - mindre madspild, og rene, ubehandlede produkter. Så kan kokken altid putte noget i. Vi bidrager med noget, der er så tæt på originalen som muligt," afslutter Søren Laubjerg.

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer. 

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle