Når swap-lånenes boble brister

En ung hollandsk familie emigrerer i januar 2001 til Danmark. Jacqueline van Roekel og hendes mand er begge lige fyldt 30 år, og de har en lille datter på 22 måneder. De overtager en gård med køer og lidt jord. Ligesom mange hollændere begynder de med positivt sind en ny fremtid i dansk landbrug. Krisen er stadig langt væk, og ordet ’swap’ eksisterer ikke endnu.

Jacqueline van Roekel har skrevet en roman, ’Bristet boble’, om et stort økonomisk tabu i dansk landbrug, hvor indgåelse af swap-aftaler har ført flere danske landbrugsfamilier på fallittens rand.

Jacqueline van Roekels bog er meget personlig og beskriver en oplevet historie om en hollandsk families drøm om et godt landmandsliv i Danmark, der endte som et økonomisk mareridt. Bogen belyser den menneskelige side af et aktuelt problem i det danske samfund. Den følelsesmæssigt hårde periode beskrives meget detaljeret, men også nøgternt.

Gården kører i starten godt. Lige indtil familien finder ud af, at finansieringen af deres gård bygger på ét stort spekulativt lån kaldet ’swap’. Da de forsøger at forsvare sig mod dette, bliver de sat under pres af banken. Til Jacqueline van Roekels ros skal det nævnes, at hun ikke hænger en bestemt bank ud, men hun angriber det finansielle system, der efter hendes mening behandler swap-lånerne barsk og urimeligt. Lige meget, skriver hun, om gården kører godt eller ej, har banken spillet hasard med landmændenes lån, så gælden er blevet uoverskueligt stor. Mange gårde bliver pantsat, og nye landmandsfamilier bliver lokket til de konkursramte bedrifter. Hvad sker der i Danmark? Hvorfor bliver der ikke grebet ind? spørger Jacqueline van Roekel i bogen.

Hun beskriver levende, hvordan truslerne fra banken blev en stadig større del af deres liv. Hendes mand ser sin drøm blive knust, og han ender med at gå helt ned med flaget. Trods positive resultater og sorte tal på bundlinjen tager de en modig og radikal beslutning. Med vidtrækkende konsekvenser.

Bogen er vedkommende og aktuel. Den er et væsentligt bidrag i hele debatten om swap-lånene og bankernes håndtering af den. Selv om man altid skal være meget opmærksom på, hvad det er, man skriver under på, så er det i høj grad de finansielle långiveres ansvar tydeligt at fortælle om de risici, der er forbundet med disse lån, ja, alle lån. Derfor har bogen et vigtig budskab - både om kold økonomi og om personlige tragedier, når man rammes af pengenes hårde lov.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle