Egholm fremmer økologien

Landboforeningen Agri Nord har som en del af et projekt, der skal fremme økologien, lavet videoer der viser, hvordan man på øen Egholm går forrest for at fremme lokale råvarer og økologi.

Forbrugere, restauratører, landmænd og andre interesserede kan få et indblik i, hvordan man arbejder med økologi på Egholm, der ligger få minutters sejltur fra Aalborg. I tre små videoer fortæller Kasper Kristensen, der er driver Restaurant Kronborg på Egholm, om hvordan han arbejder med økologi og lokale råvarer. Kronborg har som den eneste restaurant i Nordjylland det økologiske sølvspisemærke, der stiller krav om 60-90 procent økologi.

Det er Agri Nord, der står bag videoerne. De er en del af et økologiprojekt, der er finansieret af EU og Fødevareministeriet. Projektet skal blandt andet informere og inspirere kokke, ligesom videoerne skal inspirere danske økologer til, hvordan de kan afsætte deres produkter.

Projektkoordinator hos Agri Nord, Michael Palsgaard, håber, at videoerne kan vise, at man kan afsætte sine landbrugsprodukter på anden vis end via de store spillere på markedet.

»Det kunne være landmænd, der får lyst til at banke på hos den lokale restaurant eller købmand for at lave en aftale om afsætning af nogle af deres produkter,« siger Michael Palsgaard.

indgang for restauranter

På samme vis kan kokke og restauratører få idéer til, hvordan de griber det an at få større andele af lokalt produceret økologi på menukortet. Kasper Kristensen fra Restaurant Kronborg kan blandt andet fortælle om, hvordan han altid undersøger hvilke råvarer, han kan skaffe, og derefter sætter menuen - frem for at gøre det i omvendt rækkefølge. Videoerne kommer alle på Agri Nords hjemmeside og Facebook-side i løbet af juli.

Lokalt er vigtigt

Den ene af videoerne handler om samarbejdet mellem restaurant Kronborg og Thomas Gellert Larsen, der driver Nørregård på Egholm og har opstartet en produktion af økologiske produkter. Målet er, at Kronborg kan servere eksempelvis lam, kartofler og bær hentet på gården tæt ved.

For Kasper Kristensen fra Egholm handler det nemlig ikke kun om økologi, men også lokale råvarer.

»Jeg køber hellere en konventionel agurk fra en lokal landmand, hvis alternativet er, at jeg skal have en økologisk agurk fra Egypten,« som han udtrykker det i en af videoerne.

Fif til brug af råmælk

Den sidste af de tre videoer handler om brugen af råmælk i køkkenet. Her er der flere fif at hente til, hvordan man rent praktisk griber det an, når mælken hverken er pasteuriseret eller homogeniseret men til gengæld helt frisk fra tanken hos den lokale landmand.

Link: Find videoerne her.

 

Emneord

video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle