Du kan stadig kræve erstatning i swapsager

Kendelse kan få stor betydning for andre swapkunder, vurderer advokat.

Selv om man har indgået en swapaftale tilbage i 2008, er det ikke for sent at erklære aftalen ugyldig og kræve erstatning. Det viser en sag ved Retten i Herning.

»Der gælder en forældelsesfrist på tre år, men på grund af en undtagelse i forældelseslovens § 24 fandt retten, at et økonomisk krav kan modregnes i swapaftalen,« forklarer advokat Thomas Schioldan Sørensen, advokatfirmaet Rödstenen, der har ført sagen.

»Retten fastslår i en kendelse, at en indsigelse mod gyldigheden af en renteswap-aftale fra foråret 2008 ikke er fortabt ved forældelse eller passivitet, selv om landmanden løbende har modtaget rentenotaer, betalingsnotaer og markedsværdiopgørelser, ligesom markedsværdien var indregnet i årsrapporterne,« siger Thomas Schioldan Sørensen.

Lukkede swappen ned

Efter at markedsværdien var faldet på grund af faldende renter, lukkede banken i efteråret 2012 renteswappen ned, fordi landmanden ikke havde stillet sikkerhed for den negative markedsværdi, hvorefter banken indgav konkursbegæring mod landmanden.

Konkursbehandlingen blev afværget, hvorefter landmanden i februar 2013 stævnede banken med påstand om, at aftalen var ugyldig, og krævede erstatning.

»Under retssagen er det blandt andet gjort gældende, at min klient ikke blev orienteret om markedsværdiens asymmetriske/skæve udvikling til økonomisk ulempe for ham, at renteswappen ikke afdækkede den underliggende gæld, og at der i strid med hans risikoprofil var tale om et komplekst høj-risiko-produkt,« forklarer Thomas Schioldan Sørensen.

Sagen er ikke afgjort

Konkurssagen er lukket, og rettens kendelse indebærer, at sagen nu kan fortsætte, mens banken er afskåret fra at påberåbe sig forældelse og/eller passivitet. Banken kan dog vælge at kære kendelsen inden for 14 dage.

Thomas Schioldan Sørensen er meget tilfreds med rettens kendelse men understreger, at sagen ikke er afgjort.

Han vurderer, at kendelsen kan have stor betydning for andre swapkunder.

Faktaboks

Swapsager

  • Ikke for sent at kræve erstatning
  • Swapaftale indgået i 2008
  • Landmanden stævner banken i 2013 og kræver erstantning
  • Sagen er ikke afgjort
  • Kan få stor betydning for andre swapkunder

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle