Her er ny erstatning for pesticider hos økoæbler

Et nyt forskningsprojekt, MothStop, vil bruge myrerne til biologisk bekæmpelse.

Myrer kan være både billigere og mere effektive mod skadedyr end pesticider. Derfor satser forskningsprojektet MothStop på Aarhus Universitet nu på at udvikle biologisk bekæmpelse af skurv og skadedyr i økologiske frugtplantager, hvor skovmyrer, skal spille en vigtig rolle. Det skriver ICROFS under Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Den nye metode indebærer, at myrerne, som er kendt for at æde skadedyr i skoven, flyttes ind i æbleplantager, hvor de skal æde frostmålerlarver og bekæmpe skurv med antibiotiske stoffer, som de udskiller naturligt. Som en sideeffekt skal myrernes gødning desuden bidrage til kvælstofforsyningen i plantagen.

Højere udbytter

Seniorforsker Joachim Offenberg fra Aarhus Universitet forventer, at myre-metoden kunne bidrage til højere og mere stabile udbytter i de økologiske frugtplantager. I øjeblikket er det nemlig svært at bekæmpe skadevolderne i frugtavlen uden pesticider.

ICROFS påpeger, at dansk produceret økologisk frugt i dag er en mangelvare, og en større produktion vil kunne øge udbuddet og markedsandelen for økologisk frugt uden pesticidrester. Det vil fremme den økologiske frugtsektor generelt, vurderer Joachim Offenberg.

Desuden vil metoden kunne gøre produktionen mere bæredygtig og forbedre biodiversitet og naturværdi og mindske miljøbelastningen fra frugtproduktionen.

Østjysk frugtavler medvirker

Frugtavler Jens H. Petersen har allerede i sin plantage Æbletoften ved Tirstrup på Djursland haft et pilotprojekt med skovmyrer.

»Vi har noget, vi kan bygge videre på under danske forhold, og resultaterne fra udlandet tegner meget lovende. Derfor håber vi, at MothStop bare bliver optakten til et større forskningsprojekt, som på lidt længere sigt kan gøre økologisk frugtproduktionen mere konkurrencedygtig,« siger Joachim Offenberg.

 

Projektet MothStop er en del af Organic RDD 2.2 programmet, som koordineres af ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer). Det har fået tilskud fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle