Opsplitning hindrer naturpleje

Når virksomheden deles i to, beskattes forpagtningsafgiften typisk fuldt ud, mens underskud på naturplejen ikke længere kan trækkes fra.

Mange mindre landbrug med naturpleje, som bortforpagter en del af jorden, bliver ramt, fordi skattevæsenet mener, virksomheden skal deles op i to, hvor naturplejen typisk giver underskud, der så ikke længere kan trækkes fra.

Det er ikke særlig hensigtsmæssigt, mener Henrik Bertelsen, næstformand i Familielandbrugssektionen, der som medlem af Landsskatteretten gennem 12 år har set mange af den slags sager.

»Man skal ikke have lov til at trække hobby fra, det går ikke, men jeg synes, man skal afskaffe opsplitningen og i stedet tage udgangspunkt i ejendommen og se på den samlede drift,« siger han.

Uhensigtsmæssig

»Opsplitningen er uhensigtsmæssig, hvis det har noget med landbruget at gøre, fordi den modvirker optimering af bedriften. Hvis man tager driften af den forpagtede jord hjem, er der ingen der får noget ud af det, fordi det er dyrere at drive små arealer, med det resultat at folk opgiver naturplejen.

Man får det bedste samlede resultat ved ikke at opdele i to virksomheder, og så får man også naturplejen, og det er jo det, samfundet vil have.

Vi har 300.000 hektar, der bør plejes, men vi har kun 100.000 hektar i pleje i øjeblikket.

Sidste år blev der søgt 310 mio. kr. i tilskud, men der var kun 250 mio. kr. i puljen,« siger han.

Han gør desuden opmærksom på, at de store udsving i MVJ støtten fra år til år gør, at indtjeningen og dermed risikoen for at få underskud svinger tilsvarende.

Bedre rådgivning

»Vi kan også gøre noget selv i rådgivningen for at undgå opsplitning. Hvis man for eksempel laver en pasningsaftale i stedet for en forpagtningsaftale, kan de ikke opsplitte virksomheden i to.

Tilsvarende gælder, hvis man skaber en større driftsmæssig sammenhæng mellem parterne for eksempel med hensyn til halm, foder, gødning eller maskiner.«

»Jeg er kritisk over for systemet. Skat er bedst til de små lette sager, mens de er dårlige til de store indviklede sager. Det går ud over de små, og der er kun få penge i det, men det er en politisk beslutning. Besparelserne gør, at der er fjernet kompetencer fra Skat,« siger han og henviser til, at udenlandske selskaber har fået udbetalt mange mia. kr. i refusion af udbytteskat.

Faktaboks

Naturpleje

  • 300.000 hektar bør plejes
  • Kun 100.000 hektar er i pleje
  • 310 mio. kr. søgt i tilskud
  • Kun 250 mio. kr. i puljen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle