»Landbrug overvurderes for at skaffe kunder«

Nogle landbrugsejendomme er vurderet til det dobbelte af det, de senere bliver solgt til. Det kan vi ikke være bekendt som ejendomsmæglere, siger Claus Clausen, der netop har genstartet sin ejendomsmæglervirksomhed.

Når en landbrugsejendom tages i kommision hos en ejendomsmægler, skal mægleren fastsætte en realistisk pris.

Det er god skik, men det er en regel, der nogle steder er blevet bøjet i mæglernes kamp om at få kunder.

»Vi har set, at nogle ejendomme er blevet vurderet til det dobbelte af det, de er endt med at blive solgt til,« erkender Claus Clausen, selv ejendomsmægler.

»Det kan vi ikke være bekendt som ejendomsmæglere, og det giver ingen mening,« understreger han.

Selv solgte Claus en række meget store ejendomme - blandt andet flere store godser - frem til 1998, hvor han solgte sin ejendomsmægler-forretning til Home-kæden.

Nu genstarter han - 61 år gammel - virksomheden.

»Kvaliteten i vurderingen må være at ramme niveauet så præcist som muligt. Men ingen kan fastsætte en præcis pris på en landbrugsejendom,« fortsætter Claus Clausen.

»Hvis jeg vurderer en ejendom for lavt, er det måske, fordi jeg ikke har været god nok til at se mulighederne i ejendommen. Dem må sælger så argumentere for,« siger han.

I det hele taget gælder det om at se potentialet i ejendommen, før man sætter den til salg, understreger han.

Fører køber og sælger sammen

Claus Clausen har et vigtigt princip, når han sælger landbrugsejendomme: Køber og sælger skal føres sammen.

»I dag er det almindeligt, at køber og sælger aldrig møder hinanden. Efter min mening er det en fejl, for der er jo ingen, der kender ejendommen bedre end sælger,« siger han.

Ryd op og riv ned

Også for sælgeren gælder det om at gøre salget lettere.

Her kan det være mæglerens opgave at overtale sælger til at sørge for, at der bliver ryddet op omkring ejendommen. For selvom et landbrug er en forretningsmæssig investering, betyder det meget, hvordan det ser ud.

»Det kan i nogle tilfælde også være en god idé at rive gamle bygninger ned. Desværre kan det give problemer i forhold til skattevæsenet. Men et landbrug uden forfaldne bygninger kan være lettere at sælge end et, hvor bygningerne stadig er der, og det er billigere, end man skulle tro at få revet bygningerne ned,« siger Claus Clausen.

Faktaboks

Udgangspunkt

i Grenå

  • Claus Clausen er genstartet som ejendomsmægler med udgangspunkt fra Grenå.
  • Hans firma hedder Støvlbæk og har specialiseret sig i salg af landbrugsejendomme og herligheder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle