Tre gange gødning til vinterhvede og rug

En tredeling af gødningen er særlig interessant i vinterhvede og rug - og kan gøre vækstregulering overflødig.

Del gødningen til vinterhvede og rug i tre. Flyt gylle fra vintersæden til vårsæden, og vurder effekten af husdyrgødningen lige efter udbringning.

Det var blot nogle af rådene til de landmænd, der deltog i LMOs Kick off-møder i Viborg, Søften og Horsens i denne uge.

Budskaberne kom fra planteavlskonsulent Brian Kure Hansen.

Han opfordrede samtidig til, at man forholder sig til jordboniteten på den enkelte mark. For med mulighed for at bruge 17 procent mere kvælstof end sidste år er man på mange ejendomme tæt på den økonomisk optimale mængde kvælstof til afgrøderne. Derfor skal man nøje tage stilling til, hvor stort udbyttepotentialet er på den enkelte mark, inden den sidste gødning bliver tildelt.

»På en god lerholdig jord er dyrkningssikkerheden større end på en mark med JB 3-4-jord, hvor afgrøden kan blive tørkestresset senere på vækstsæsonen. Og det kan blive afgørende for, om den ekstra mængde gødning, vi har til rådighed, bliver omsat til en bedre bundlinje,« siger Brian Kure Hansen.

Kend din gylle

»Det er oplagt at udnytte den ekstra N-kvote til at sprede mere gylle på vårsæden, hvor vi kan opnå en god udnyttelse ved at nedfælde den,« siger Brian Kure Hansen.

Han påpeger samtidig, at effekten af gyllen let kan svinge fra 60 til 80 procents udnyttelse. Og ved tildeling af 80-110 kg total-N pr. hektar har det stor betydning for, hvor meget handelsgødning, der skal tildeles ved den afsluttende gødskning.

Faktaboks

Ekstra N-kvote:

  • Overvej tre-deling af gødningen til vinterhvede og rug.
  • Flyt noget af gyllen fra vintersæd til vårsæd.
  • Tag analyser af gyllen, og sørg for en grundig omrøring inden udbringning.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.