Nervøsitet afløst af tro på fremtiden

På Kopenhagen Furs februar-auktion lykkedes det at få udsolgt, og prisen faldt kun lidt.

Minkavlerne ånder lettet op efter Kopenhagen Furs februar-auktion, der sluttede i tirsdags. Det lykkedes nemlig at få solgt hele det store udbud på 6,8 millioner minkskind i et marked præget af overproduktion.

Prisen faldt ganske vist en procent i forhold til auktionen i januar, men det var frygtet, at prisen kunne falde endnu mere, efter at priserne faldt 13-14 procent i januar.

»Der var megen nervøsitet op til auktionen, og forventningen var nok et noget større prisfald og måske usolgte varer. Det veloverståede salg vidner om, at detailbranchen tror på fremtiden, men minkmarkedet er stadig præget af, at verdensproduktionen er for stor,« siger bestyrelsesformand Tage Pedersen, Kopenhagen Fur.

Det globale udbud er sænket med 10 millioner skind i 2016, og med det aktuelle prisniveau ventes en yderligere nedgang.

»Det er svært at vurdere, hvor stor nedgangen bliver, men et realistisk bud er op til 25 procent globalt. Den danske produktion vil også blive mindre, men fordi danske minkavlere er stærkt konkurrencedygtige, vil faldet i Danmark nok kun blive 10-15 procent,« siger Tage Pedersen og henviser til, at der blev opnået en gennemsnitspris på 226 kr. for danske skind og 183 kr. for udenlandske skind.

Auktionsomsætningen nåede op på 1,53 mia. kr.

God efterspørgsel

Minkprisen toppede i 2013, og i årene op til fordobledes minkproduktionen på verdensplan.

»På den baggrund forventede vi en naturlig markedstilpasning, og den er vi så midt i,« siger Tage Pedersen.

Han nævner detailsalget i Kina som et lyspunkt, men til gengæld er det russiske marked, der hidtil har aftaget op imod 25 procent af den danske pelsproduktion, forsvundet blandt andet som følge af den rekordlave oliepris.

Det aktuelle prisniveau især på udenlandske skind betyder, at rentabiliteten i primærproduktionen er presset, og Tage Pedersen forventer, at det vil få produktionen til at falde yderligere.

»Der er god efterspørgsel på detailmarkedet, undtaget Rusland, og derfor vil prisen stige igen, når verdensproduktionen kommer ned,« siger Tage Pedersen.

 

Auktion

Kopenhagen Furs næste auktion holdes 14.-21. april 2016.

Faktaboks

Februar-auktionen

  • Omsætning 1,53 mia. kr.

  • 6,8 millioner minkskind

  • Prisfald på en procent

  • Gennemsnitspriser:

  • 226 kr. for danske skind

  • 183 kr. for udenlandske skind

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle