Konservativ landmand: Jeg troede, hekseprocesser var afskaffet

Konservativ godsejer er dybt skuffet over sit partis håndtering af landbrugspakken og mistillid til ministeren.

Søren Pape og Rasmus Jarlov har fuldstændig mistet proportionssansen, når de vil fravælge miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) på grund af landbrugspakken.

Det mener den konservative godsejer Claus Neergaard, Gunderslevholm, Der flere gange har stillet op for de konservative til bl.a. regionsvalg, om sin partiformand og miljøordfører.

»Jeg er fuldstændig slået ud over det. Det er total hekseproces, og jeg troede, at de var afskaffet for flere hundrede år siden,« siger han.

Claus Neergaard mener, det er meget alvorligt at gå ind i personfnidder, når det handler om et erhverv, der skriger på økonomiske forbedringer.

Onsdag eftermiddag slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) da også fast, at han vil beholde sin miljøminister og inviterede blå blok til at klinke skårene.

»Det viser, at det er en dybt alvorlig sag. Jeg synes, der er statsmand over ham, når han prøver at bøje enderne sammen,« siger Claus Neergaard.

Tyndt grundlag

Når de konservative går efter Eva Kjer Hansens person på et efter hans mening meget tyndt grundlag, kommer det til at handle om, hvor vidt man vil Produktionsdanmark eller Overførselsdanmark. Han mener meget vel, at det kan føre til lukning af 1.000 bedrifter inden sommerferien, hvis det ender med, at landbrugspakken ikke kommer igennem.

»Det er ikke velovervejet. Jeg troede ellers, at vi som konservative stod for velovervejethed og grundighed,« fastslår han.

Han tror, det vil give voldsomt bagslag for Det konservative Folkeparti.

»Rekyleffekten bliver ufattelig, de får svært ved at finde blå legekammerater,« siger han.

Samtidig frygter han, at det giver andre anledning til at tilbagerulle landbrugspakken, når de får mulighed for det.

Usikre modeller

Claus Neergaard mener også, den konservative markering er helt ude af proportioner fagligt set. En rapport fra Aarhus Universitet fra november 2015 viser, at merudledningen af kvælstof, inden den efter nogle år opvejes af andre tiltag, bliver 1,2 kg N pr. hektar med landbrugspakken. Det svarer til 2.000 ton udledning eller en halv procent af den samlede gødningstilførsel.

Teoretisk set vel at mærke.

»Jeg tror, responsen bliver mindre, end modellerne siger, og modellerne bygger i øvrigt på ubeskriveligt store usikkerheder. Det bliver formentlig ikke til at måle nogen merudledning, for tallene hopper mere op og ned fra år til år end de 1,2 kg,« siger han.

Det mener han ikke burde være nogen nyhed for Rasmus Jarlov.

»Jeg synes, at tingene står i de rapporter, jeg er bekendt med. Han burde have læst dem bedre,« siger Claus Neergaard, der ikke forstår, at den konservative ordfører føler sig vildledt.

»Måske skulle tvivlen for en gangs skyld komme landbruget til gode.«

Godt for miljøet

Han peger også på, at forskernes tal bygger på modeller, der blev til, den gang planterne var »gødet pænt til.« Det er de ikke i dag.

»Når man giver mere gødning til de undergødede planter, vi har i dag, vil de formentlig bruge det hele, så udledningen bliver mindre end beregnet,« siger han.

Samlet set mener han, at landbrugspakken giver både bedre og billigere miljø frem mod 2027.

»Jeg kan ikke afvise en lille øget udledning i nogle få år, men paradigmeskift kræver altid en overgangsfase. Det er aldrig fuldt optimalt fra dag ét,« siger han.

Bliver i partiet

Claus Neergaard hører dog ikke til de landmænd, der har meldt sig ud af partiet.

»Jeg handler ikke overilet, jeg vil høre tingene til bunds. Hvis jeg skal melde mig ud, skal det være på et fuldt oplyst grundlag,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle