Randzoneloven var en skændsel for det danske demokrati

Det var nødvendigt at bruge drastiske midler for at forsvare sig mod magtmisbrug, mener LHNs formand, Jørgen Popp Petersen, som selv var tiltalt for at pløje sine randzoner.

Randzoneloven er et klassisk eksempel på, at alt går galt i det politiske og parlamentariske arbejde. Det mener LHNs formand, Jørgen Popp Petersen.

»Det var vores retssikkerhed, der var på spil, da politikerne på Christiansborg vedtog en lov, der ikke kunne administreres. Det rettede domstolens afgørelse heldigvis op på,« sagde Jørgen Popp Petersen på den sønderjyske landboforenings generalforsamling i denne uge.

Loven var i kraft fra 2012 og blev afskaffet af Folketinget i januar i år.

Jørgen Popp Petersen var selv blandt de godt 300 landmænd, som blev tiltalt for at bryde randzoneloven, da han pløjede jorden på de arealer, som lovgiverne mente ikke måtte bearbejdes. LHNs bestyrelse bakkede ham op.

Men da Vestre Landsret i en tilsvarende sag i maj sidste år afgjorde en randzonesag til landmandens fordel, blev alle øvrige sager opgivet af anklagemyndigheden.

»Loven og dens historie er ikke mindre end en skændsel for det danske demokrati,« sagde formanden og understregede sin modstand mod de lovindgreb, han opfatter som modstand mod magtmisbrug.

»Når der ikke er fare for hverken mennesker, dyr eller miljøet, må man bruge ultimative metoder og gennemføre kampen mod magthaverne,« sagde han. Han tilføjede, at det efter hans mening er bemærkelsesværdigt, hvor mange domstolsafgørelser der i de seneste år er faldet ud til landmændenes fordel.

Færre råd og udvalg i L&F

Om forholdet til hovedorganisationen Landbrug & Fødevarer foreslog Jørgen Popp Petersen, at der luges ud i de forskellige interne råd og udvalg.

»Vi er nødt til at se på, om strukturerne i organisationen er de rigtige. Vi trænger til at få rationaliseret i mængden af udvalg, råd og nævn i Landbrug & Fødevarer. Det handler også om at spare på omkostningerne,« sagde Jørgen Popp Petersen. Han pegede også på, at der kan spares på udgifterne til kongresser og delegeretmøder.

»Det kan godt være, at deltagerne synes, det er attraktivt at være med til møderne. Men flertallet af medlemmerne er ikke, og det er dem, der betaler, og det kan virke provokerende,« sagde LHNs formand.

Faktaboks

LHN økonomi 2015

  • Omsætning: 22,1 mio
  • Resultat: 227.000
  • Egenkapital: 4.022.000
  • Medarbejdere: 38
  • Medlemmer: 285 aktive, 179 passive
  • Kunder uden medlemskab: Ca. 650

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle