To fronter mod landbrugspakken

Miljø- og fødevareministeren holder fast i, at landbrugspakken er god for miljøet - og at hun ikke har malet et skønmaleri.

Kritikken af landbrugspakken har to fronter. Den ene handler om, hvorvidt den skader miljøet. Den anden handler om miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens fremlæggelse af sine beregninger.

Oppositionen har bidt sig fast i, at landbrugspakken isoleret set fører til cirka 6.000 ton ekstra kvælstof til havmiljøet de næste år. Den ekstra kvælstofudledning, som ikke bestrides af miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), fremhævede oppositionen som miljøskadelig ved samrådet tirsdag.

Ministeren fremhæver, at miljøregnskabet for landbrugspakken går i plus fra 2020 og 2021 - og at miljøforskerne roser den samlede landbrugspakke for at føre den målrettede regulering ud i livet. Samtidig er det naturligt at medregne baseline, baggrundsudviklingen såsom nedlægning af landbrug, i det samlede miljøregnskab, siger ministeren. Dermed ser miljøregnskabet langt bedre ud.

Når det gælder selve miljøeffektenregnskabet, er konservative ikke alvorligt bekymret. Rasmus Jarlov, konservatives landbrugsordfører, bider fast i et svar, han fik, om at det ekstra kvælstof ifølge havbiolog Karen Timmermann »ikke er alarmerende«. Konservative bakker op om landbrugspakken, men kræver ekstra miljøtiltag oveni.

Ikke retvisende tabel

På den anden front, angående beregningerne, kritiserer konservative og oppositionen, at Eva Kjer har ført fire årstal ind under ét: 2012, 2013 og 2014 lægges ind under 2015. Det gælder baselinen. Den er svær at fastslå årsvist - og derfor er det mest korrekt at se på det større snit, siger ministeren. Forskerne, oppositionen og konservative mener, at ministeren burde have startet ud fra 2015.

Konservative kritiserer, at tabellen er brugt i sammenhænge, hvor den ikke var selvforklarende.

Ministeren holder fast i beregningsmetoden, men medgiver at hun kunne have sat en fodnote, så tabellen var selvforklarende.

Eva Kjer Hansen afviser, at hun har forsøgt at male et skønmaleri af landbrugspakken. Hun pointerer, at tallene, som forskerne har spillet ind med, har udgjort et spænd. Her har ministeriet taget et gennemsnit, pointerer ministeren. Ministeriet har desuden nedvurderet den tidligere regerings prognoser for omlægning til økologi, der ifølge ministeren var urealistiske.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle