Tidlig gødning øger risiko for lejesæd

Tidlig tilførsel af kvælstof er vigtigere i rug, triticale og vinterbyg end i hvede. Delt gødskning øger udbyttet med 1-2 hkg pr. hektar.

I år er det muligt at give vintersæden 20-25 kg kvælstof mere pr. hektar end sidste år. Men det ekstra kvælstof skal give en bedre bundlinje.

»Tidlig tilførsel af kvælstof er vigtigere i vinterrug, triticale og vinterbyg end i vinterhvede, men så længe tildeling sker inden 1. april, koster det sjældent udbytte. Jo mere kvælstof der tildeles tidligt, jo lavere bliver proteinprocenten, og risikoen for lejesæd øges,« siger Leif Knudsen, chefkonsulent, Seges.

Han tilføjer, at behovet for en tidlig tildeling, er størst i svage marker. I kraftige marker bør N-mængden reduceres, og tildelingen kan trækkes for at reducere risikoen for lejesæd.

Delt gødskning

»En to-delt strategi giver normalt fuldt udbytte, mens en tredeling specielt kan anbefales, hvis kornet opfodres på egen bedrift, og det højere proteinindhold kan værdisættes,« siger Leif Knudsen.

Han tilføjer, at gødskning ad én gang skal ske primo april i fast gødning og lidt tidligere i flydende gødning. Det er mest aktuelt, hvis der skal betales maskinstation for udbringning. Normalt er udbyttetabet 1-2 hkg pr. hektar i forhold til delt gødskning. Ved to-delt gødskning til rug, triticale og vinterbyg kan første tildeling ske ved begyndende vækst. Anden tildeling kan ske i vækststadium 30-32, som normalt er i begyndelsen af eller midt i april. Ved en tre-delt gødskning i vintersæd til foder kan den tredje tildeling ske sidst i april i kornets vækststadium 34-37.

Faktaboks

Gødningstyper

  • Svovl bør altid tilføres sammen med første kvælstoftildeling. 
  • Fosfor og kalium bør også tilføres ved første gødskning. 
  • Ved brug af urea skal man passe på ammoniakfordampning.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.