Et lille værksted kan yde lige så god service som et stort

Flemming Refsgaard’s Traktorservice har seks mand fordelt på to afdelinger. Vi kan det hele, siger Flemming Refsgaard.

»Jeg tror på, at der stadig vil være plads til den lille maskinhandler med et værksted, der er tæt på kunderne.«

Selv landbrugets dybe krise får ikke maskinhandler Flemming Refsgaard til at miste troen på den lille maskinhandlers berettigelse. Også når den lille maskinhandler oven i købet deler sin virksomhed på to lokaliteter med 40 kilometers afstand, nemlig i Balling nord for Skive og Linde ved Lemvig.

To mand hvert sted

»Vi er to mand hvert sted, og de kan det hele på de maskiner, der kommer ind. Vi har også en lastbil til at hente maskiner hos kunderne, og hvis det brænder på, trækker jeg også selv i kedeldragten. Et lille værksted skal yde lige så god service som et stort,« siger Flemming Refsgaard.

Til daglig er han selv sælgeren i forretningen og deler sine arbejdsdage mellem Balling og Linde. Han har ingen planer om at samle de to afdelinger.

»Hvis vi lukkede i Linde, ville vi miste en masse gode kunder på Lemvig-egnen, og det samme ville sker i Salling, hvis vi lukkede i Balling. Men vi kan ikke være færre folk, end vi er.«

Valtra i fokus

Siden starten i 1993 har først Valmet og siden Valtra været traktormærket i firmaet, hvilket ejeren også regner med at fortsætte med.

»Men vi ved ingenting,« siger Flemming Refsgaard om fremtiden, der afhænger af Agcos planer for det finske mærke.

Med krisen i landbruget blev 2015 året med det hidtil laveste salg af nye traktorer, men i 2016 er der allerede solgt tre nye Valtra, bl.a. en stor skovtraktor.

»Vi er glade for, at vi har andre kunder end landmænd. Skovfolk og håndværkere har vi en del af, men også Forsvaret og Miljøministeriet udfører vi eksempelvis opgaver for,« siger Flemming Refsgaard og anslår, at landmandskunderne for tiden står for cirka halvdelen af omsætningen.

»Heldigvis har vi en del kvægfolk, som jo bruger deres traktorer 365 dage om året i modsætning til svineproducenter, der kører langt færre timer med deres grej.«

Lely på vej op

Kvægbrugerne er også aftagerne af græsmaskiner og Welger-pressere fra Lely, som Flemming Refsgaard på 10-12 år har gjort til det næstbedste salgsmærke.

»Så lang tid tager det typisk at køre et nyt mærke op, før det bliver sjovt,« siger ejeren.

Han håber, at kunne gøre det samme med plove fra Grégoire Besson, Thaler minilæssere, foderudstyr fra BvL samt andre mærker.

Foran forretningen i Balling står lige nu en brugt Claas Xerion 3800 skovtraktor med 380 hk, som Flemming Refsgaard har sat til salg for godt 400.000 kr. Men han har ikke lange rækker af brugte maskiner.

»Vi prøver at begrænse brugtlageret, for priserne på brugte maskiner er jo raslet ned i de seneste år, fordi der er for meget af det hele,« siger Flemming Refsgaard.

Han har for længst vænnet sig til, at nettet er det sted, hvor folk - herunder landmænd - orienterer sig før køb af nye og brugte maskiner, og han er aktiv på diverse platforme for salg i ind- og udland, herunder Mascus.

»Annoncer i aviser bruger vi stort set ikke mere, det er højst i en dyrskueavis i ny og næ.«

Værkstedet

Personalet på de to værksteder i Balling og Linde er fuldt opdaterede til at udføre service og reparation på Valtra-traktorer, Lely græsmaskiner og de øvrige mærker. Flere dage hvert år deltager de fire mekanikere på kurser for at kunne betjene serviceprogrammer og være ajour med de seneste nye tiltag på traktorer og maskiner. De to afdelinger har hver en fuldt udstyret servicevogn og er klar til at rykke ud til nødvendige opgaver døgnet rundt. Firmaet har egen lastvogn og kan afhente traktorer eller andet materiel ude hos kunderne.

Historien

Efter en række år hos andre maskinhandlere i Nordvestjylland købte Flemming Refsgaard i 1993 Balling Auto- og Traktorværksted og blev serviceværksted for Valmet. I 1998 købte han afdelingen i Linde, og firmaet fik det nuværende navn. Forhandlingen af Valtra kom til i 2002, og siden er bl.a. Lely, Grégoire Besson, BvL, Kahler og Kyndestoft-sprøjter kommet på salgsprogrammet. I 2010 blev firmaet omdannet til et aktieselskab, og Martin Børsting, som er ansvarlig for kontor, lager og butik, blev medindehaver af firmaet.

Faktaboks

  • Flemming Refsgaard Traktorservice
  • Balling ved Skive og Linde ved Lemvig
  • Forhandler Valtra, Lely m. fl.
  • 6 ansatte

3 styrker

  1. Eksperter: Vi er eksperter i det, vi rører ved - det skal vi være.
  2. Produkter: Handler kun med kvalitetesprodukter, som vi selv kan stå inde for.
  3. Ambitioner: Vi vil være i top. Kunden skal få sin forventning indfriet, selv om vi er et mindre firma end så mange andre.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.