Jeg er jo en bonderøv i jakkesæt

Nyudnævnt Miljø- og Fødevareminister ser sin baggrund i landbruget som en enorm styrke

Du kommer fra en kvæggård. Hvad lavede du derhjemme?

Min faste opgave var at strø kalvene og af og til malke vores 120 køer, når fodermesteren havde fri. Og så havde jeg mine egne høns og solgte æg. Når der skulle laves noget i marken, så var jeg også med og skulle både harve og tromle. Jeg kunne godt lide det, men nogen gange er det jo også træls. Som knægt er det ikke altid, at man har lyst. Men jeg er opdraget med en stor ansvarlighed, og jeg kunne godt lide at komme »om i æ stald«.

Betyder opvæksten på en gård noget for det arbejde, du skal i gang med som minister for fødevarer og miljø?

Landbrug sidder simpelt hen så dybt i mit DNA. Noget af det, der er fantastisk ved at vokse op på en gård, er, at du forstår, at alting har konsekvenser. Hvis ikke dyrene får nok foder, så kan det ses på bundlinjen. Og hvis ikke naturen har det godt, så kommer der ikke nogen god avl. Der er rigtig meget erfaringsliv, man gør på et landbrug.

Hvad så samfundet uden for og rundt om landbruget? Spiller det nogen rolle, når man vokser op på en gård?

Jeg kommer fra et meget samfundsorienteret hjem. Vores køkkenbænk er slidt ned af folk, der er kommet og har sat sig ned og snakket og fået klokken fem-kaffe eller klokken tre-kaffe. Sådan er det på en gård, fordi ens hverdag er så styret af, hvad der er overskriften i avisen eller nyheden i middagsradioavisen.

Tingene har konsekvens - betyder det noget særligt for dig?

Jeg har altid været modstander af, at man kan have den der »gratis« mening. Det er det, der har pint landbruget i mange år. Man kan sagtens sidde på stenbroen og have alle de rigtige meninger om landbruget. Men som landmand skal man have bundlinjen og familielivet til at gå op i en højere enhed.

Hvorfor blev du egentlig ikke selv landmand?

Det er et rigtig godt spørgsmål. Jeg ville egentlig utrolig gerne have landmandslivet. Men jeg har ikke talentet. Mit blik er ikke til at se, om en ko har det godt, eller en mark mangler kvælstof.

Så det er en erkendelse af, at du ikke ville egne dig til jobbet?

Ja, jeg er simpelt hen bare mere akademisk anlagt. Min far siger også, at det var godt for slægtsgårdens overlevelse, at det var min storebror, der overtog den. Det har han helt ret i.

Hvordan vil du beskrive dig selv?

Jeg har selv brugt udtrykket, at jeg er en bonderøv i jakkesæt. Jeg kunne også sige det lidt pænere, at jeg er en landmandssøn i jakkesæt. Men, ja, jeg ser mig selv i den grad som en del af den landbrugskultur, som har formet hele vores samfund.

Hvordan har landbrugets image det lige nu. Har det taget skade af forløbet med landbrugspakken?

Måske i hovedstadspressen. Men ikke hos den helt almindelige dansker, der ikke bruger sin tid på skandaler og politiske kommmentatorers udlægninger af alting. Uden for hovedstaden ved man godt, hvad det betyder, at landmænd får flere handlemuligheder og må gøde mere. Det giver nemlig arbejdspladser lokalt.

Kan man så bare være ligeglad med, hvad byfolkene mener?

Nej, selvfølgelig ikke. Det er stadig en vigtig opgave for landbrugsorganisationerne at tage hånd om det. Men min opgave er ikke imagepleje. Jeg skal skabe et politisk råderum, så både landbrug og natur trives.

Hvem er din vigtigste samarbejdspartner?

Landbrug & Fødevarer er helt, helt afgørende og spiller på både landbrugspolitikken og miljøområdet. L&F er en meget seriøs partner, når det handler om at udvikle politik.

Og hvis vi snakker miljø?

Både Naturfredningsforeningen og de grønne organisationer er vigtige. Bare tjek min kalender for i morgen (torsdag, red.). Jeg skal mødes med både L&F og Naturfredningsforeningen. Dialogen er vigtig for mig. Og landmanden kommer til at spille en vigtig rolle som naturplejer i fremtiden.

Og Bæredygtigt Landbrug?

BL er også en spiller. Jeg lytter til de input, jeg får. Men der er stor forskel på, hvilke ressourcer man har at bidrage med. Det er Landbrug & Fødevarer, der er den helt store spiller.

Hvad med erhvervets økonomi?

Jeg er stærkt bekymret over mælkepriser og de tyngende investeringer. Men jeg vil gerne rose Eva Kjers resultater med landbrugspakken. Den vil skabe en bedre bundlinje og større optimisme i landbruget. Der er lys for enden af tunnelen.

Betyder det så, at alle overlever?

Nej. Vi vil stadig se velkonsoliderede landbrug gå ned. Det gør virkelig ondt på mig. Men det er sådan, det er med strukturudviklingen og den økonomiske realitet. Der er nogen, der skal ud af erhvervet. Desværre.

Faktaboks

Esben Lunde Larsen

  • Esben Lunde Larsen, 37, valgt til Folketinget for Venstre i Ringkøbingkredsen i Vestjyllands Storkreds.
  • Ved Folketingsvalget 2015 modtog Lunde Larsen 10.834 personlige stemmer.
  • Fra 18. juni 2015 til 29. februar 2016 uddannelses- og forskningsminister.
  • 29. februar 2016 udvalgt som miljø- og fødevareminister.
  • Stærke landmandsrelationer. Svoger er dyrlæge. Far og storebror er aktive landmænd. Mor ansat på vestjysk landboforening i over fyrre år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle