Kødkvæg skal være en forretning

Thomas Due driver en rationel produktion af kødkvæg med naturpleje og færdigfedning som kerneforretningerne. Han har svært ved at se, hvorfor nogle kan acceptere ikke at tjene penge på kødkvæg.

Du tager betaling for den naturpleje, dine ammekøer udfører. Hvorfor er det så væsentligt?

»Kødkvæg er både min interesse og mit levebrød, så selvfølgelig skal det være en forretning. Køerne udfører et stykke arbejde, som skal honoreres, og så vidt jeg kan se, at der også er penge til plejen. Betalingen er også nødvendig, da kalvene ikke vokser lige så stærkt, som hvis køerne gik på rene omdriftsarealer. Så vi skal have noget til at dække de følgeomkostninger, som naturplejen giver.«

Det er ingen hemmelighed, at de fleste kødkvægproducenter ikke har en særligt høj indtjening på kvæget. Hvad tænker du om det?

»Jeg kan ikke forstå, at folk kan acceptere ikke at tjene penge på kødkvæg. Selvom det er en hobby ved siden af et udearbejde, må det vel godt give en lille indtægt? De fleste burde gå efter et dækningsbidrag på 5.000 kroner pr. ammeko, og her kan naturplejen være bidragyder til at sikre dækningsbidraget. Uanset besætningsstørrelsen er der naturarealer nok at pleje.«

Hvad gør du selv ud over naturpleje for at tjene penge på kødkvæg?

»Vi feder alle vores kalve selv i en slags feedlot, og fordi vi feder flere hundrede kalve om året, kan vi skaffe billigt foder. Der er penge i at gøre kødkvægkalve færdige til slagtning. Og har man for få kalve, bør man overveje at sælge dem til professionelle.«

Hvad betyder det for kødkvægbrancen, at økonomien ikke for alvor er god?

»Svaret kan du finde i den nedgang i antallet af ammekøer, som fortsætter år efter år. Gennemsnitsalderen på den danske kødkvægproducent er høj, og der er for få unge, som starter op. De kan ikke låne penge til en produktion, hvor økonomien er meget sårbar. Det er en skam for branchen.«

Kan man ændre på det?

»Der skal langt mere fokus på økonomien i kødkvæg, og hvilke muligheder der er for at gøre det til en forretning.«

Faktaboks

Økonomi

  • Vi sætter i den kommende udgave af magasinet Kødkvæg fokus på økonomien både på staldgangen, i forbindelse med byggeri, afsætning og naturpleje.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle