»Mælkeproducenter har glemt bremsen«

EU’s mælkeproducenter har givet bundgas siden kvoteophævelsen uden at tænke sig om, mener mejeriekspert Preben Mikkelsen. Han tror, at markedsbalancen snart vil genskabes.

Når man pludselig får frihed efter mange år i spændetrøje, bliver stemningen ofte lidt løssluppen.

Præcis sådan oplever mejeriekspert Preben Mikkelsen situationen på det europæiske mælkemarked, hvor mælkeproducenterne sprøjter mælk i tankene som aldrig før.

»Før kørte mælkeproducenterne på en plomberet knallert med max 30 km/t. Og pludselig blev plomben fjernet. Det betyder naturligt, at mange kører hurtigere - har simpelthen givet bundgas, for nu er muligheden der!« forklarer han.

»De har glemt, at de også har en bremse. Men mange vil også finde ud af, at det kan være lidt farligt at køre så stærkt. Så de vil nok træde på bremsen på et tidspunkt.«

Med billedet påpeger mejerimanden, der i sit firma PM Food & Dairy Consulting er konsulent for verdens største mejeriselskaber, at han fortsat ser afskaffelsen af kvoterne som en god ting - også på trods af priskrisen.

»Kvoterne har efter min opfattelse ikke ydet noget godt til Europa. Vi har fået en struktur, der er mindre konkurrencedygtig end USA og New Zealand.«

»I New Zealand er de vant til at reagere på mælkeprisens udsving og bremse op i produktionen. Det skal vi vænne os til i Europa også. At man som mælkeproducent selv kan være med til at bestemme og indrette sin produktion,« siger han.

»Vi får fuld markedsorientering og mulighed for at producere det, man vil. Det giver en mulighed for at tilpasse sin strategi til bedriften. Om det skal være low cost eller høj ydelse per ko. Man får mange flere håndtag at trække i,« mener Preben Mikkelsen og påpeger, at en del producenter var hurtige til at glemme, at det tidligere kostede op til 2 kroner per liter at købe ekstra kvoter.

»Vi venter på en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel. Der er kommet mere mælk, end mange havde regnet med,« konstaterer han og påpeger, at sammenfaldet med Ruslands boykot og Kinas købestop har været uheldig.

Han mener, at væksten i produktion vil løje af i 2016 - dels på grund af, at nogle vil falde fra i konkurs, og at andre vil nå grænsen for at udvide inden for de eksisterende rammer.

Trods den nuværende krise mener Preben Mikkelsen langt fra, at produktionen herhjemme er truet. Tværtimod tror han, at det er realistisk, at den danske produktion stiger til 6 mia. kg frem mod 2020.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle