Politikere beklager skyttegravskrig

Miljø- og fødevarepolitiker efterlyser parterapi med den nye miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, for at få renset luften efter ministerskiftet og den hårde debat om landbrugspakken og på Facebook.

Den politiske debat i Folketingets miljø- og fødevareudvalg om landbrugspakken og om den nu tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen har været usædvanlig hård.

Ministerskiftet har ikke formået at mildne stemningen, bl.a. efter Esben Lunde Larsens bastante udmeldinger på Facebook om bl.a. den radikale miljøordfører, Ida Auken.

Den dårlige stemning mellem minister og udvalg er skidt for folkestyret, for den politik der skal føres, og dermed for både landbrug og miljø.

Det mener SFs miljø- og fødevareordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

Skyttegravskrig

»Man kunne have ønsket sig en frisk start med en ny minister. Men jeg synes ikke, han har rakt hånden ud til os til venstre for midten. I stedet har han meldt hårdt ud allerede i sine første dage som minister. Det er en skam, for skyttegravskrigen er hverken god for landbruget, for miljøet eller naturen,« siger hun.

»Det giver en politisk siksak-kurs, som ingen kan være tjent med.«

Lisbeth Bech Poulsen håber derfor, at Esben Lunde Larsen vil tage initiativ til at få renset luften.

»Jeg vil opfordre ham til at tage et møde med os alle, så vi kan finde ud af, hvordan vi kommer videre. Lige nu ser det svært ud.«

»Bærer ikke nag«

Ida Auken, radikal miljøordfører, var den, der med en udtalelse, om at Esben Lunde Larsen var »endnu mere ligeglad med miljøet end sin forgænger«, provokerede Esben Lunde Larsen til et modangreb på Facebook. Indlægget, hvor han ironiserede over hele Auken-familien, udløste tusindvis af kritiske kommentarer.

Ida Auken mener dog ikke, at sagen får konsekvenser for det fremtidige samarbejde med ministeren.

»Jeg går ikke rundt og bærer nag. Jeg er vant til robuste diskussioner og har generelt stor respekt for politisk uenighed. Det vigtige er, at man skiller personer og sager ad.« Ida Auken tilføjer, at den adskillelse kan være svær i forhold til en minister.

Retvisende billede

Hos de Konservative nedtoner miljøordfører Mette Abildgaard også betydningen af Facebook-fejden.

Men hun medgiver, at hele det politiske forløb og den hårde debat har været med til at polarisere befolkningen og sætte landbruget i dårligt lys.

»Det kom jo ikke til at fylde noget, at dansk landbrug er miljøvenligt. Og der blev skabt et billede af, at miljøkonsekvenserne var større, end reelt.«

Mette Abildgaard afviser, at Konservative selv var med til at skabe det billede.

»For os har sagens kerne været, om ministeren gav et retvisende billede. Vi har ikke været imod pakken og stemte jo også for.«

En drøj omgang

Hos Liberal Alliance er fødevareordfører Mette Bock mest ærgerlig over, at det store perspektiv i landbrugspakken forsvandt i debatten.

»Det har været en drøj omgang. Men det rigtig ærgerlige er, at det i debatten er blevet trængt helt i baggrunden, at vi får en ny regulering, som har store fordele for både natur og landbrug. Det skal vi arbejde på at få forklaret bedre. Og det skal nok lykkes!«

»Landbrugspakken er god for Danmark og god for landmændene. Nu handler det om, at vi taler konflikterne ned og ikke op,« siger Pia Adelsteen, miljøordfører, Dansk Folkeparti.

Faktaboks

Skidtsnak gav skidt start

  • I stedet for at gyde olie på vandene efter den hårde debat om landbrugspakken har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen lagt hårdt fra start med et aggressivt angreb på den radikale Ida Auken, da hun beskyldte ham for at være ligeglad med miljøet. »Hvor er det skønt,« skrev han på Facebook, »at endnu en Auken er kørt ud på et sidespor af vælgerne.« En såkaldt »shitstorm« senere har Esben Lunde beklaget den hårde tone.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle