Tegn på bedring for smågrisepriser

To analytikere forventer, at noteringen for slagtesvin kan styrkes ved godt grillvejr. Smågrisenoteringen forventes bedre end i 2015.

Noteringerne for smågrise og slagtesvin i 2015 var ikke værd at skrive hjem om for de fleste producenter.

Men 2015 bliver overgået positivt af 2016, hvis man skal tro udmeldinger i løbet af den seneste uges tid fra de to markedsanalytikere, Karsten Flemin fra Landbrug & Fødevarer og Markus Fiebelkorn fra Danske Svineproducenter.

Karsten Flemin fremlagde sin betragtninger på Danvets årsmøde i sidste uge.

»Jeg tror ikke, der er grundlag for at ændre vores prisprognose for nuværende. Jeg tror og håber, at 8,40 kr. er bunden for slagtesvinenoteringen. Prognosen siger 9,75 kr. i 2. og 3. kvartal, men det vil kræve fornuftigt grillvejr i Europa. Det var rigtig dårligt i 2015, men en højere notering vil kræve godt grillvejr i forsommeren. Det har meget stor betydning for noteringen,« sagde han, der tror, at noteringen for slagtesvin i gennemsnit minimum når niveauet fra 2015.

Muligheder for fremgang for smågrisene

Markus Fiebelkorn fortalte ved et medlemsmøde hos Danske Svineproducenter i den forgange uge om positive takter for smågriseproducenterne som følge af opgørelser over sobestandene. Her er særligt Polen hårdt ramt af den aktuelle krise.

»Mange soholdere stopper i Polen. Det er først og fremmest de små, der lukker ned. Heldigvis er der flere soholdere end slagtesvineproducenter, der lukker, ellers var der ingen at sælge smågrise til,« påpegede han.

Han ser et boomende marked for afsætningen af smågrise til Polen.

»Vi eksporterer fire mio. smågrise til Polen i 2015, men det tal regner jeg med stiger med 1,1-1,5 mio. grise i år. Om tre år tror jeg, at halvdelen af alle danske eksporterede smågrise går til Polen,« sagde Markus Fiebelkorn.

Karsten Flemin ser også betydelige muligheder i Polen:

»Polen har mistet 100.000 søer på et år. Det er to mio. smågrise, der mangler. Her er Danmark et naturligt marked at hente smågrise,« sagde han.

Længere transport

Markus Fiebelkorn ser en tendens i retning mod, at smågrisene generelt skal fragtes længere end hidtil - herunder til Italien, som er et stadigt vigtigere marked.

NordWest-noteringen følges tæt hos Danske Svineproducenter. Trods manglende stigninger for noteringen, der sætter prisen på 30 kgs-grise, i de seneste uger, forventer Markus Fiebelkorn en yderligere stigning fra det nuværende niveau på 42 euro.

»Jeg håber på en yderligere stigning til 44-45 euro, fordi vi har set en stigning på slagtesvinenoteringen i Tyskland på 5 eurocent i sidste uge. Samtidig kommer bunden ikke så langt ned i efteråret, som vi var vidne til i 2015. Alt i alt tror jeg på en lidt højere gennemsnitlig pris end i 2015,« sagde han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle