Fortsat uro om glyphosat

EU-landene kan ikke blive enige om at forlænge godkendelsen af aktivstoffet i Roundup.

Usikkerheden om Danmarks og verdens mest solgte sprøjtemiddel, glyphosat, fortsætter: EU-Kommissionen har endnu ikke fået opbakning fra tilstrækkeligt mange EU-lande til at forlænge godkendelsen med 15 år.

Bl.a. Frankrig modsætter sig en forlængelse af godkendelsen, og også i Tyskland er der skepsis. Her overvejes det at stemme blankt.

Det står klart efter et møde i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder.

Derfor har EU-Kommissionen besluttet at sætte processen midlertidigt i bero for at foretage politiske sonderinger i den kommende tid.

Mulig kort forlængelse

Det kan få den konsekvens, at det bliver nødvendigt at forlænge den gældende dispensation for glyphosat, som udløber til juni i år.

»Det er en kritisk situation,« siger Søren Thorndal Jørgensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Han vurderer, at EU-Kommissionen vælger at give endnu en kortvarig, måske ét-årig, forlængelse af den gældende dispensation for glyphosat, mens sagen undersøges nærmere.

WHO rejste mistanke

Årsagen, til at en række EU-lande er skeptiske over for en forlængelse af godkendelsen af glyphosat, er, at det internationale kræftforskningsagentur (IARC) under verdenssundhedsorganisationen WHO sidste år rejste mistanke om, at glyphosat muligvis kan være kræftfremkaldende.

Den vurdering er EU’s egen fødevaresikkerhedsinstans, EFSA, ikke enig i.

Ifølge Søren Thorndal Jørgensen kan det imidlertid ikke afvises, at nogle af de hjælpestoffer, som bruges i en række af de færdige produkter med glyphosat, kan være sundhedsskadelige.

Derfor støtter Landbrug & Fødevarer, at stofferne undersøges nærmere og om nødvendigt forbydes.

»Vi kan selvfølgelig ikke leve med, at landmændene udsættes for en unødig risiko. Derfor er vi positive over for, at problematiske tilsætningstoffer i færdigblandede produkter bliver forbudt,« siger Søren Thorndal Jørgensen.

Minister kaldt i samråd

Den danske regering har tilkendegivet, at den stemmer for kommissionens forslag om fornyet godkendelse af Glyphosat,

Når der er taget endelig stilling i EU-Kommissionen, er det op til medlemslandene at vurdere, om de konkrete produkter med glyphosat, for eksempel Roundup, er sikre at bruge.

Miljøstyrelsen vil til den tid revurdere alle sprøjtemidler med glyphosat på det danske marked for at sikre, at det fortsat er sikkert at bruge produkterne.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er her og nu kaldt i samråd om sagen af SFs Pia Olsen Dyhr.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.