Økologer vil bruge flere sprøjtemidler

ØL har ophævet beslutning om, at man skal arbejde for at udfase sprøjtning af økologisk frugt med bekæmpelsesmidler.

Kræfter inden for økologien leder efter nye måder at bekæmpe svampe og skadedyr, gerne ved at sprøjte mod skadevolderne.

Det skabte debat på generalforsamlingen i Økologisk Landsforening sidste fredag. En debat der førte til, at man ophævede en beslutning fra 2010 om at »sprøjtning med bekæmpelsesmidler ikke er en del af økologisk tankegang.«

»Det, vi snakker om, er biologiske sprøjtemidler mod for eksempel æblehveps, som truer hele bestanden,« fastslår Kim Qvist, bestyrelsesmedlem i ØL.

Han glæder sig derfor over, at generalforsamlingen har givet bestyrelsen mandat til er at gå ind i forhandlinger om dem og deltage i debatten og udvikling af forskning af området.

Det er gift

Men ikke alle økologer billiger det ønske. Frugtavler Anders Lindgård, Næstved, mener ikke, at sprøjtemidler hører hjemme i økologien og peger på, at økologer i nogle lande sprøjter 24 gange på en sæson.

»Det er slet ikke nødvendigt,« siger han.

Bestyrelsen i ØL har nævnt planteudtrækket Quassia mod æblebladhveps og svovlkalk mod skurv som mulige sprøjtemidler.

»Quassia er giftigt for vilde bier, der ellers er gode bestøvere, og et studie viser, at Quassia har reduceret rotters fertilitet. Svovlkalk er stærkt ætsende. Det er som at spøjte wc-rens i marken,« siger han.

Han peger på, at æblerne i et forsøg på Fejø fik røde bladlus, da de blev sprøjtet med Quassia, fordi det slog lusenes naturlige fjender ihjel.

Tag over træerne

Han er selv økologisk frugtavler og klarer sig fint uden sprøjtemidler. Han har bygget tag over en del af æbletræerne, som fungerer fint mod skurv. Æbleviklere bekæmper han med urtebælter og æblebladhveps med limplader, der fanger skadedyrene, og ved at plukke stukne æbler i juni.

»Ifølge Gartnerirådgivningen får man højere dækningsbidrag ved at rulle tag ud mod skurv og rådsygdomme i gennemsnit af 15 år, end ved at sprøjte,« siger han og henviser til et studie.

Nu begynder undersøgelser

Hos Økologisk Landsforening fastholder Kim Quist, at det er en god ide at undersøge mulighederne for at bruge sprøjtemidler.

»Nu medlemmerne givet os lov. Så begynder vi at afdække mulighederne, men vi har ikke taget stilling til, om det er noget vi synes, man skal bruge endnu,« siger han.

Faktaboks

  •  EU har et fælles regelsæt for økologisk produktion, som tillader sprøjtning med visse midler i frugt, bær og grøntsagsproduktionen
  • Det er svovl, kobber, svovlkalk og bagepulver samt et par biologiske midler

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle