Stor efterspørgsel bremser prisfald på økomælk og -kød

Prisen på økologisk frugt og grønt er dalet, men det gælder ikke mælk og kød.

Økofrugt er blevet billigere, mens øko-mælk og øko-kød er ikke fulgt med ned i pris. Det viser en undersøgelse Danmarks Naturfredningsforening har lavet efter at Coop i 2015 lovede en prisnedsættelse på 200 mio. kr. om året på økologi.

Ifølge DN er varerne på en indkøbsliste til kylling i karry faldet med 8 procent fra 2014 til i dag.

Billigere frugt og grønt

Priserne på frugt og grønt er generelt set faldet, men der er en meget stor prisvariation afhængigt af årstiden. Det er altså dyrere at købe et økologisk æble om sommeren, inden sæsonen starter.

»Prisen varierer utroligt meget afhængig af årstiderne og sæsonerne. I Danmark er æbler f.eks. billigst i november. Lige op til den danske sæsonstart er de økologiske frugt- og grøntvarer dyrest,« siger Thomas Roland, CSR-chef i Coop til DN og fortsætter:

»Prisen på kød er steget på grund af efterspørgslen. Danskerne vil have mere og mere økologisk kød. Det betyder, at der ikke altid er varer nok i forretningerne, og at vi må betale mere for at få varerne hjem. Derfor falder prisen altså ikke.«

Uændret mælkepris

Prisen på økomælk er uændret grundet stigende efterspørgsel. Forbrugere opfatter det ellers som om, den er steget, men det er ifølge Thomas Roland noget de oplever, fordi konventionel mælk er faldet i pris, så prisforskellen er større.

Dyre kyllinger

Særligt kyllingekødet er svært at gøre billigt. Det skyldes, at foderet til de økologiske kyllinger koster landmændene dyrt. Økokyllingerne lever desuden dobbelt så lang tid som deres konventionelt opdrættede artsfæller.

Det er godt for kyllingerne, men dyrt for landmændene og forbrugerne.

En rig natur er prisen værd

Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver i DN, har opskriften på, hvordan vi får den billige økologiske mad med hjem.

»Den letteste måde er at spise mindre kød,« siger hun.

Hun mener, at forbrugerne er nødt til at vænne sig til tanken om, at den gode, rene råvare koster.

»Vi er blevet så vant til, at mad kun udgør omkring 10 procent af vores indkomst, og så ser det økologiske kød pludseligt så dyrt ud. Vi skal også selv være villige til at betale det, det koster at passe på vores omgivelser,« siger Rikke Lundsgaard.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle