Plan om statslig forpagtning aflyst

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen opgiver plan fra landbrugspakken om midlertidig, statslig forpagtningsordning. Vil i stedet etablere frivillig efterafgrødeordning.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har opgivet planerne om at indføre en målrettet forpagtningsordning fra 2017 for at få udlagt flere efterafgrøder, sådan som det var planlagt i landbrugspakken.

I stedet vil der blive etableret en frivillig, national ordning med tilskud til at etablere ekstra efterafgrøder. Det oplyser ministerne i et svar til Ida Auken, radikal miljøordfører.

ifølge miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er det kun en fordel for landmændene, at der bliver tale om en tilskudsordning, som han mener, vil være mere enkelt at administrere.

Mere smidigt

I Landbrug & Fødevarer er Anders Panum Jensen, afdelingsleder i Miljø & Energi, enig med ministeren.

»Vi tror sådan set, at en national tilskudsordning vil være en mere smidig model end den planlagte, hvor staten skulle gå ind og forpagte noget jord- og bagefter bortforpagte arealerne igen. Det kunne let blive et meget bureaukratisk system,« siger han.

»En ordning, hvor landmændene mod en kompensation kan melde nogle ekstra efterafgrøder ind, virker langt mere enkelt.«

Ordningen vil minde om andre arealstøtteordninger, som NaturErhvervstyrelsen administrerer, pointerer Esben Lunde Larsen.

Faktaboks

Nej fra EU

  • Ifølge Esben Lunde Larsen opgives forpagtningsordningen, fordi EU-Kommissionen mener, at den vil være statsstøtte.
  • I stedet kan der udbetales en støtte pr. hektar efterafgrøder, dog maks. 15.000 euro over tre regnskabsår (knap 112.000 kr.)

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle