Nogle marker skulle ikke have været sået

Der sås stadig hvede og rug, men forholdene er langt fra optimale alle steder.

Vi har stadig landmænd, som sår vinterhvede og rug. På nogle af markerne sker arbejdet i såbed, hvor man havde været bedre stillet ved ikke at så«, siger Charlotte Udsen, planteavlskonsulent hos Djursland Landboforening.

På nogle ejendomme kan man da også allerede nu konstatere, at den vintersæd, man fik i jorden, er druknet, og skal sås om.

I Jylland bliver den sent såede vintersæd mange steder sået efter kartofler, som mange har erfaring for er en god forfrugt til korn. Mange landmænd har dog sat midten af oktober som deadline for, hvor langt de vil trække såningen.

Store regionale forskelle

Mens de sidste marker sås, kan mange landmænd overveje, hvad de vil dyrke på de arealer, hvor det ikke er lykkedes at så den planlagte mængde vintersæd.

I nogle egne af landet - og på nogle ejendomme - er der tale om betydelige arealer, hvor såningen af vintersæd er opgivet, og hvor man derfor er henvist til at så mere vårsæd til foråret.

»Nogle steder skal der sås usædvanligt meget vårsæd til foråret. Vi må håbe på et tidligt forår med god tid til etablering af vårsæden. Et sent forår vil for nogle landmænd blive katastrofalt«, siger Jørgen Udsen, planteavlskonsulent hos LMO.

Bekæmpelse af ukrudt

»Mange landmænd har sprøjtet mod ukrudt i den nysåede vintersæd. På de sent såede arealer kan der opnås god effekt af jordmidler som for eksempel DFF og Boxer, da jorden er fugtig, og jordtemperaturen er lav«, siger Charlotte Udsen.

Hun tilføjer, at man som tommelfingerregel kan regne med, at fremspiringen af græsukrudt halveres, for hver gang såningen udsættes med to uger i forhold til såning i første halvdel af september.

Hun anbefaler dog fortsat, at man bekæmper ukrudt i efteråret, selvom vintersæden er sået sent. Eneste undtagelse er på arealer, hvor der ikke er problemer med græsukrudt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle