Nu har danske mink også fået MRSA

DTU har fundet mink med den antibiotika-resistente MRSA- bakterie. Nu skal omfanget kortlægges.

Den antibiotikaresistente svine-MRSA-bakterie har nu spredt sig til en del af de 17 mio. mink, som hvert år bliver opdrættet på 1.400 danske minkfarme, skriver Ingeniøren.

Det viser en test, som DTU Veterinær­instituttet i år har udført på 32 små grupper mink, som var syge og døde af andre årsager end MRSA.

12 ud af de 32 grupper viste sig at indeholde dyr med den smitsomme MRSA, som i forvejen har inficeret 68 procent af svinestaldene. Hver gruppe kan indeholde op mod fem dyr, men bliver testet som én indsendelse fra samme farm.

Selv om prøven ifølge DTU er for lille til at drage generelle konklusioner, giver den alligevel et fingerpeg om forekomsten, understreger dyrlæge på DTU Veterinærinstituttet Mariann Chriél.

»Vi kan i hvert fald fastslå, at MRSA findes på farmene, og selv om det ikke er denne bakterie, dyrene er blevet syge af, så kan den have stor betydning for arbejdsmiljøet og for resistensproblematikken,« siger hun til Ingeniøren.

Også raske mink tjekkes

Mistanken om MRSA i mink blev vakt sidste år, da DTU Veterinærinstituttet isolerede MRSA fra to mink, som var blevet indsendt til obduktion. Det var i forbindelse med denne rutinediagnostik, at den omdiskuterede husdyr-MRSA CC-398 blev fundet.

Fødevarestyrelsen er nu gået i gang med sin egen stikprøvekontrol af raske mink fra 50 minkfarme. Med den kan det måske blive muligt at få et overblik over, om bakterien kun opholder sig i dyr, der i forvejen er syge og eventuelt har været i antibiotikabehandling.

Risici for minkavlere

Selv om MRSA ikke umiddelbart gør hverken mink eller mennesker syge, kan bakterien godt blive problematisk i et hospitalsmiljø. Derfor er minkavlerne blevet underrettet om mulige risici.

Ifølge overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut er der konstateret MRSA i mennesker, som har haft kontakt med mink, men foreløbig er tilfældene få.

»Dog har vi set nok til, at vi har informeret minkavlerne om, at der kan være en lille overrisiko for at blive smittet med MRSA, når man arbejder med mink. Foreløbig vurderer vi dog ikke, at grundlaget er stort nok til at spørge ind til, om patienter arbejder med mink, på samme måde som vi spørger, om de arbejder med svin,« siger Robert Skov, som understreger, at der tidligere har været fundet MRSA i foderprøver.

Også professor og overlæge ved Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos er bekendt med MRSA i mink og understreger, at foderet er vigtigt at holde opsyn med.

»Vi ved fra svin, at MRSA kan blive overført på mange forskellige måder, så det er kun en fordel at få kigget på både foder og mink. Bakterien udgør et sundhedsproblem for mennesker, og at finde den i mink er ikke helt ligegyldigt. Det skal tages alvorligt,« siger over­lægen.

»Vi skal dog lige vente og se, hvordan det forholder sig for raske mink, før vi drager forhastede konklusioner, men fundene kalder helt sikkert på flere undersøgelser,« siger Hans Jørn Kolmos.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle