Ny effektiv luftrenser klar til dansk marked

KJ Klimateknik melder sig på banen med en luftrenser til svinestalde - skal gennem test på Grønhøj.

Antallet af udbydere af luftrensere udvides.

Det er midtjyske KJ Klimateknik, som sammen med en tysk samarbejdspartner gør sig klar til at tilbyde en luftrenser til svinestalde.

»Der er tale om en biologisk luftrenser, hvor vi udtager en del af luften fra stalden og renser den med vand. I processen bruges små mængder svovlsyre og N-hæmmer, som skal sikre, at pH-værdien holder sig stabil mellem 6,5 og 7,2«, fortæller den tidligere Agromek-direktør Allan Pedersen, der overtog KJ Klimateknik sidste år.

Supplement

Siden har han arbejdet på at udvikle virksomhedens produktportefølje, og valget er faldet på en luftrenser, der kan supplere KJ Klimatekniks øvrige produkter som ventilation, klimastyring og foderanlæg.

Luftrenseren er udviklet af tyske RIMU, der ifølge Allan Pedersen har opstillet 400 anlæg i Tyskland.

Næste generation af renseren har gennemgået en tysk test og skal fra 1. november testes på Grønhøj.

»Der er tale om generation to af renseren, hvor der er set en reduktion på 85-90 procent af ammoniakken, som er det primære formål. Dertil kan renseren reducere støvet med 80-85 procent, og lugten kan reduceres med 100-200 lugtenheder, så luften ikke lugter af gris«, siger han og uddyber:

»Den nye version har fået fintunet dyser, filtre, styring og pumpe, så anlægget har bedre effekt, og driftsomkostningerne er meget lave. VEd 25 procenet del-rensning vil driftsomkostningen for anlægget typisk ligge omkring fire kr. pr. slagtesvin«.

Formålet med testen i Grønhøj er at komme på teknologilisten, men både RIMU og KJ Klimateknik har også en interesse i at opnå en international VERA-godkendelse, som gør markedsadgangen nemmere.

Første købstilbud er givet

Interessen på det danske marked er ved at komme.

»Vi har allerede et kundetilbud ude. Det er en svineproducent, der har et krav om en reduktion på 13,5 procent af sit ammoniak, for at han kan opnå en miljøgodkendelse. Her kan vi nøjes med en del-rensning, hvor 20-25 procent af den mest ammoniaktunge luft suges ud under gulvet og kørees gennem reneserene for at nå de 13,5 procenets reduktionskrav«, fortæller Allan Pedersen, der oplyser, at luftrenseren kan installeres i både nye stalde og eksisterende staldanlæg.

Selv om renseren skal gennemgå en længerevarende testfase, så er det ifølge Allan Pedersen muligt allerede nu at investere i luftrenseren, idet der forventes at kunne blive dispenseret med baggrund i den tyske test, hvor renseren har dokumenteret sin effekt.

Faktaboks

Luftrenseren

  • Biologisk renser udviklet af tyske RIMU
  • Markedstilpasset og forhandlet i Danmark af KH Klimateknik
  • Effektivtet: 85-90 pct. reduktion af ammoniak, luften kan reduceret til 100-200 luftenheder og 80-85 pct. støvreduktion

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle