Ny fødevare-tænketank: "De gamle aktører har simpelthen fejlet"

Tænketanken Frej vil sikre nuancerne og fagligheden, når politikere, medier og forskere beskæftiger sig med miljø- og landbrugspolitik.

Danmark får i dag sin første og eneste uafhængige, fødevarepolitiske tænketank.

Frejs vision for tænketanken er at skabe balance mellem produktionen af fødevarer til den stadigt voksende befolkning og brugen af jordens begrænsede ressourcer. Det er noget, som de fleste kan være enige i, men som de færreste desværre kæmper for. Debatten om fødevarer har de sidste 10 år været enten-eller. Grøn eller sort. Økologi eller konventionelt.

Landbrug eller ikke-landbrug. Det har handlet om at slå frem for at forstå. På hver sin side af fløjene har fødevarepolitiske aktører gravet sig ned i skyttegrave og kæmpet for medlemspleje frem for at kæmpe for en bedre fremtid for dansk fødevareproduktion og miljø.

"De gamle aktører har simpelthen fejlet. Der er brug for en ny, ung spiller, der tør tænke på tværs og ikke tænke i bokse, hvor man enten er for miljøet eller for landbruget", forklarer Marie-Louise Thøgersen, formand og medstifter af Frej i en pressemeddelelse.

Det er umuligt for beslutningstagerne at navigere i et sådan terræn. Skiftende fødevareministre har derfor, i mangel på bedre, vedtaget lovgivning baseret på policy-anbefalinger præget af ideologi og interesser frem for viden og visioner. Det vil tænketanken Frej lave om på.

En bedre fremtid

Tænketanken Frej vil putte jord i de gamle skyttekrave. De tør tænke nyt og ret. Målet er at skabe en konstruktiv fødevaredebat, der kan fremme politisk innovative løsninger med samspil mellem både miljø, natur, klima, dyrevelfærd. Tænketanken kan følges på Facebook og på deres hjemmeside: www.taenk-frej.dk, hvor man også kan se den række af spændende arrangementer, som Frej har på programmet det næste halve år.

Det første arrangement: ”En fremtid uden emballage?” finder sted den 26. oktober 2016 kl. 17.15 i København. Deltagelse er gratis og alle er velkomne.

Tænketanken bygger videre på Tværfagligt Fødevareforum, der har afholdt velbesøgte arrangementer i København om fødevarer, og som vi på Landbrugsavisen.dk skrev om sidste år.

Advisory board

  • Anne Ahrnung, Viceadministrerende Direktør Landbrug & Fødevarer og direktør i Seges
  • Erik Steen Kristensen, Institutleder på Institut for agroøkologi, AU
  • Henrik Zobbe, fakultetsdirektør Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet (Science, KU).
  • Henrik Høegh, tidl. Fødevareminister, formand for Future Cropping
  • Jens Munk Kruse, rektor Dalum Landbrugsskole
  • Peter Sandøe, Sektionsleder på sektion for forbrug, bioetik & regulering, KU
  • Stiig Markager, Professor på Institut for Bioscience, AU.
  • Søren Wiuff, landmand, Brogård
  • Thomas Roland, CSR-chef for Coop
  • Thyge Nygaard, Landbrugspolitisk seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle