De nye markblokkort er forældede, fulde af fejl og giver konsulenter og landmænd ekstra arbejde, siger vestjysk planteavlskonsulent.

De nye markblokkort fra Direktoratet for FødevareErhverv er ingen forbedring. Tværtimod er kvaliteten så dårlig, at Direktoratet burde have undladt at sende dem ud og i stedet have genbrugt blokkortene fra 2006.

Det mener planteavlskonsulent, Lars Møller-Christensen, Vestjysk Landboforening.

Han har løbet en række af de nye blokkort fra sit eget område igennem på sin pc. Og han kan allerede nu konstatere, at der er rigtig mange fejl i dem. Blandt andet medtager kortene læhegn, som for længst er fjernet. Også småskove og træer, som faldt i orkanen i 2005, er genopstået på de nye blokkort. Og selvom de altså ikke længere eksisterer i virkeligheden, er de nu årsag til, at de gamle markblokke er blevet splittet op i en række nye blokke.

40.000 nye blokke

I nogle tilfælde er én markblok blevet til otte nye i det reviderede markbloksystem. Og både fejl og de mange nye blokke - på landsplan i alt 40.000 - vil utvivlsomt give mange ekstra arbejdstimer for konsulenter og landmænd, når de skal søge om enkeltbetaling, vurderer Lars Møller-Christensen. Han skal sætte sig ind i hver eneste nye blok og beregne arealet af den, når han om kort tid tager hul på ansøgningerne om enkeltbetaling.

Ellers risikerer han fejl, der senere kan koste landmanden dyrt.

"Hvis man skulle være rigtig flabet, kunne man sige, at Direktoratets folk skal være glade for, at der ikke er krydskontrol på deres arbejde. Så havde de i alt fald ikke fået nogen penge," siger Lars Møller-Christensen.

Forældede luftfotos

Ifølge Lars Møller-Christensen er hovedproblemet i de sager, han har set på, at de nye blokkort er baseret på luftfotos fra 2004.

Netop i perioden siden da er der sket mange ændringer af arealet. Både på grund af orkanen i januar 2005 og som konsekvens af den almindelige strukturudvikling, hvor bedrifter lægges sammen.

Det burde Direktoratet have gjort sig klart og have taget højde for, mener Lars Møller-Christensen.

Efter hans vurdering kunne mange af fejlene med de genopståede hegn og småskove have været undgået. De indiske ansatte i ingeniørfirmaet COWI, der har trukket stregerne på de nye kort, burde have haft sidste års blokkort liggende som baggrund for de nye blokkort.

"Det her er dårligt, administrativt håndværk. Direktoratet må rette blokkene tilbage, så vi får færre blokke at slås med til næste år," lyder Lars Møller-Christensens opfordring.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle