Omlægning kræver rådgivning - vi er klar

Der blæser milde vinde for økologien, så tidspunktet er gunstigt for at få regnet på en omlægning.

Har du en bedrift, som du overvejer at lægge om, så har vi rådgivningen om dine muligheder, både driftsmæssigt og økonomisk.

Sådan lyder tilbuddet fra Dansk Landbrugsrådgivning til landmænd, som overvejer den økologiske driftsform, inspireret af økologiens stærke - og tilsyneladende varige - medvind.

Afsætningen af økologiske produkter buldrer frem både i Danmark og resten af verden - så stærkt, at produktionen knap kan følge med. Således forudså Dansk Landbrug i efteråret 2006, at det danske salg af økoprodukter vil stige fra seks procent i 2005 til 11 procent i 2015. Men allerede nu tyder meget på, at det kommer til at gå stærkere.

En forudsætning herfor er, at der bliver omlagt mere end de 10.000 hektar jord, som Dansk Landbrug ved samme lejlighed anslog var nødvendigt for at imødekomme den hjemlige efterspørgsel. Ellers vil der komme til at mangle dansk produktion, og det blomstrende økologiske marked i Danmark vil i stigende grad blive dækket udefra.

Derfor er der al grund til at få vurderet mulighederne for omlægning.

Tre besøg

Dansk Landbrugsrådgivning har cirka 35 erfarne økologikonsulenter over hele landet, som er parate til at yde rådgivning i forbindelse med omlægning.

Deres rådgivning består typisk af tre besøg af et samlet omfang på fem-ti timer. Indledningsvis diskuteres mulighederne kort. Næste besøg er en detaljeret gennemgang af bedriften, mens det sidste besøg gælder papirarbejdet.

Et led i omlægningsrådgivningen er en økonomiberegning, der viser de økonomiske muligheder for bedriften. Hertil kommer en egentlig omlægningsplan med de forandringer, der er nødvendige for at opnå optimal økologisk drift.

Styr på papirgangen

Ud over økonomi og drift er der en række andre overvejelser, der skal gøres: Hvad er målet med at drive landbruget? Skal der være tid og plads til familien på gården? Er der planer om udvidelser? Muligheder for sammenlægning af jord?

Hertil kommer mere kontante spørgsmål om antal dyr, økologitilskud, hjemmeavlet foder, indkøb af kraftfoder, forebyggelse af rodukrudt, udlæg af kløvergræs og græsmarksdrift - for blot at nævne et par stykker.

Som økolog er det også vigtigt at have godt styr på papirgangen og det administrative, for bedriften skal kontrolleres af Plantedirektoratet.

En måde at snuse til økologien på er ved at deltage i de omlægningsmøder, som økologi-konsulenter i denne tid afholder over hele landet. Eller tag en snak med en økologikonsulent på Dansk Landbrugsrådgivnings stand på Agromek, Hal E, 4112.

Kontakt: Tomas Fibiger Nørfelt, 87 40 54 94.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle