Optimal N-mængde i hvede svinger fra 130-200 kg - hvad er din strategi?

Den ekstra kvote i den fulde landbrugspakke kan bruges ved gennemsnitligt at tildele den større mængde kvælstof til alle afgrøderne, eller du kan forsøge at fordele den ekstra kvælstof for at få størst mulig effekt af den ekstra gødning.

Af Kristian Toft Andersen, planteavlskonsulent, LandboNord

Har du valgt gødningsstrategi? Er den 2-delt eller 3-delt? Og skal du prøve at graduere gødningen? Hvordan afgør du, hvad der mest sandsynligt, medfører det bedste resultat – uden at stikke en finger i vejret og bede til de højere magter?

Med den fulde landbrugspakke har vi nu mulighed for at anvende ca. 30 kg N pr. hektar mere end før landbrugspakken.

Den ekstra kvote kan bruges ved gennemsnitligt at tildele den større mængde kvælstof til alle afgrøderne, eller du kan forsøge at fordele den ekstra kvælstof for at få størst mulig effekt af den ekstra gødning.

Variationen i kvælstofbehovet fra mark til mark, og endda inden for samme mark, er meget stor. LandboNord har i 2014, 2015 og i 2016 gennemført over 45 forsøg med stigende kvælstofmængder til vinterhvede.

Resultaterne af disse forsøg har vist, at den økonomisk optimale kvælstofmængde til vinterhvede kan svinge fra 130 kg N til over 200 kg N pr. ha.

Derfor kan der være meget at spare ved at tilpasse tildelingen til den enkelte mark, også indenfor marken kan kvælstoffet med fordel omfordeles.

Seges, Yara og LandboNord udførte i årene 2008 til 2011 et stort forsøg med gradueret gødskning, dengang med en Yara N-sensor. Forsøget konkluderede, at der var merudbytte på op til 1 hkg. ved at graduere gødningen.

Cropsat er en mulighed

Der findes flere forskellige hjælpemidler til at graduere gødning.

Seges og NaturErhvervstyrelsen har igen til 2017 købt programmet Cropsat. Cropsat kan måle plantemasse og ud fra det lave et tildelingskort, der kan indlæses i sprøjten eller gødningssprederens computer. Alternativt kan tildelingskortet, indlæses til en telefon eller tablet og tages med i traktoren til manuelt at styre gødningssprederen.

For at få det mest optimale ud af Cropsat, kræver det et indgående kendskab til marken. Det kræver blandt andet kendskab til bonitet, vandforsyning, dyrknings historie, brug af husdyrgødning og ikke mindst udbyttepotentiale, for at kunne bestemme den optimale kvælstoftildeling, og hvordan gødningen skal omfordeles.

Der kan vælges forskellige strategier ved gradueret gødskning, men der er mange faktorer der spiller ind på den optimale kvælstofmængde og fordeling. Derfor er det vigtigt at vurdere hver enkelt marks behov.

Tag en snak med din planteavlskonsulent omkring mulighederne og potentialet for at graduere gødningen på din bedrift.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.