Overraskende farvel til svinene

Dårlig økonomi, en blodprop, og en søn der ikke vil overtage den store svineproduktion ved Hemmet er årsagerne til, at Kent Skaanning siger farvel til svinesektoren.

Den økonomiske krise, der har hærget svineproduktioner rundt om i landet de senere år, har også ramt Kent Skaannings svineselskab Hegndal A/S.

De økonomisk udfordrende tider er medvirkende årsag til, at en af erhvervets mest markante figurer nu siger stop.

»Jeg har tabt et tocifret millionbeløb på finansielle transaktioner, efter at have lyttet til råd fra rådgivere. Det har klemt virksomheden, men jeg er ikke bitter af den grund,« lyder det fra Kent Skaanning.

Sælger til driftsleder

Han er fortsat medejer af Hegndal A/S, der består af 2.000 søer og op til 30.000 slagtesvin, da produktionen var på sit højeste. Nu er de sidste slagtesvin sendt til slagtning, og hovedfokus vil fremover være på smågrise.

Intentionen er, at hans driftsleder siden 2008, Martin Lund Hansen, skal overtage selskabet. I 2011 købte Martin Lund Hansen 25 procent af aktiekapitalen og blev samtidig direktør for selskab. Ifølge Kent Skaanning har det siden da været meningen, at Martin Lund Hansen på sigt skulle overtage selskabet. Medvirkende til den beslutning var, at sønnen, Martin Skaanning, ikke ønskede at overtage bedriften.

Den endelige handel af bedriften er ikke afklaret, men Kent Skaanning erklærer, at der arbejdes på at få overdraget selskabet til Martin Lund Hansen. Som en del af handlen fusioneres to biogasanlæg, hvor det ene har været ejet af Hegndal, og det andet af Combigas, som Kent Skaaning har stiftet og er formand for. Hegndal får herefter en mindre anpart i et nyt biogasselskab, Hemmet Bioenergi.

Efter 33 år i svinebranchen siger Kent Skaanning dermed endegyldigt farvel til en branche, som han gennem tiden har sat sit tydelige præg på. Mest markant da han var formand for Danske Svineproducenter i perioden 1995 til 2000.

»Jeg flyttede fra Hegndal 1. oktober, hvorefter Martin er flyttet ind på gården,« forklarer Kent Skaanning.

Ramt af sygdom

Det overraskende farvel til svinesektoren skyldes også sygdom, der for et par år siden ramte den nu 59-årige Kent Skaanning.

En blodprop fik ham til at stoppe op og overveje sin fremtid.

»For mig er det det rigtige tidspunkt at sige stop og lade en anden komme til roret. Økonomien har spillet ind, men at drive en produktion som Hegndal kræver en enorm mængde energi, og jeg har jo ikke været fuldtidslandmand siden 1995, hvor jeg gik ind i Danske Svineproducenter,« forklarer han.

Kent Skaanning erkender, at salget af Hegndal ikke efterlader ham med en stor pose penge. Egenkapitalen var efter 2013-regnskabet negativ med 11,6 mio. kr. efter det syvende regnskab i træk med røde tal på bundlinjen.

»Med en negativ egenkapital kan man godt regne ud, at det ikke er noget, der giver mig ret mange penge. Men så er det ikke værre, for det er jo ikke sådan, at jeg skal på kontanthjælp nu,« siger Kent Skaanning.

Hos Martin Lund Hansen er der tilfredshed med, at han snart står som eneejer af Hegndal:

»Hegndal er en god ejendom, hvor motoren er i orden.«

Faktaboks

Kent Skaanning

  • Var i 1982 kvalitetschef hos HTH Køkkener.
  • Købte i februar 1982 Hegndal med 12 hektar.
  • Startede svineproduktion i 1983 og har siden opkøbt 17 ejendomme.
  • Formand for Danske Svineproducenter 1995-2000.
  • Borgmester i Egvad Kommune 2001-2006.
  • Viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune 2006-2008.
  • Hegndal anno 2014, som er ved at blive solgt til driftslederen Martin Lund Hansen, består af 2.000 søer med salg af 30 kgs-grise til Tyskland. Jordtilliggende er på 420 hektar, der alle er lejet ud.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle