Overvældende interesse for nyt Sønderjysk biogasanlæg

Onsdag aften havde initiativgruppen bag et nyt Sønderjysk Biogasanlæg inviteret til møde for at vurdere interessen for projektet. Og den var overvældende.

Ca. 50 landmænd, primært økologer mødte onsdag d. 22. marts op, for at høre om mulighederne for et kombineret økologisk og konventionelt biogas anlæg i Sønderjylland. Og det var mere end initiativgruppen havde regnet med.

"Vi blev nok lidt overvældet af den store interesse, men jo kun positivt," siger Flemming Skov til

Landbrugsavisen.dk. Han er en del af initiativgruppen, der også består af Jens Chr. Kjer, Niels Otto Lund og Kim Jørgensen. De arbejder med at undersøge mulighederne for at etablere et kombineret økologisk  og konventionelt biogasanlæg i Sønderjylland

Bestyrelsesmedlem i SLF og økologisk planteavler, Flemming Skov  bød velkommen til mødet, og redegjorde for tankerne bag at etablere et nyt biogasanlæg med den forudsætning, at der kunne køres en 100 % økologisk linje.

Samtidig er det initiativgruppens tanke, at anlægget skal kunne håndtere konventionel biogasproduktion, så der kan opnås rationelt volumen i anlægget, og samtidig tilgodese flere konventionelle landmænds ønsker om at producere biogas.

Erfaringer fra Sønderjysk Biogas a.m.b.a.

Efterfølgende var der debat om både det rent praktiske og det faglige grundlag.

Kim Jørgensen,  bestyrelsesmedlem i Sønderjysk Biogas a.m.b.a var inviteret til at fortælle om erfaringerne med etablering af det nystartede anlæg i Bevtoft og om hvordan det fungerer i praksis. Herunder redegjorde Kim Jørgensen for de spilleregler der skal overholdes mellem biogasanlægget og landmænd for at opnå en optimal drift. Herefter blev erfaringerne med organisering, ejer struktur og finansieringsmodel vedr. Sønderjysk Biogas a.m.b.a. gennemgået til inspiration.

"Mange af de spørgsmål vi fik, gik på, hvordan vi kommer videre og på finansieringsmodeller. Vi starter jo heldigvis ikke helt fra bunden, fordi vi har Sønderjysk Biogas at læne os op ad. Og stemningen var også for en model, hvor man betaler pr. medlem og pr. dyrlæge, samt noget ekstern finansiering, " siger Flemming Skov.

Desuden blev de planteavlsmæssige fordele ved at gøde med afgasset gylle gennemgået af planteavlskonsulent Torben Viuf fra SLF. Han kunne dokumentere en bedre udnyttelse af næringsstofferne, herunder en betydeligt bedre udnyttelse af kvælstoffet. En fordel, som er særdeles kærkommen for økologer, der jo ikke bare kan supplere med ekstra indkøbt gødning.

Initiativgruppen arbejder videre

Sidst på aftenen kunne Flemming Skov efter en grundig debat om en lang række forhold opsummere, at der blandt forsamling var overvældende interesse for at arbejde videre med initiativet vedrørende etablering af et økologisk/konventionelt kombineret biogasanlæg. 

Flemming Skov vurderede, at aftenens mødedeltagere repræsenterer  tilstrækkelige mængder husdyrgødning og interesse for at tilmelde sig til en fremtidig biogasproduktion, at grundlaget for at arbejde videre er til stede.
"Nu starter så en proces med at finde ud af, hvilket biomateriale, der er centrum af vores leverandørgrundlag, en proces omkring byggetilladelser osv., men igen er vi rigtig godt hjulpet af Sønderjysk Biogas’ erfaringer, samt at vi som samfund også er blevet klogere," siger Flemming Skov.

Han vil meget nødig udtale sig om, hvornår anlægget kan blive en realitet.

"Hvis jeg siger, i hvert fald ikke før om to år, tror jeg ikke jeg har sagt for meget," siger han.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle