Patent på byg åbner for debat om ejerskab af naturen

Bryggerierne Carlsberg og Heineken har ikke bare taget patent på deres øl, men fik i 2016 også patent på den bygsort, de bruger til ølproduktion. Det skriver Kristeligt Dagblad.

På hylderne i landets supermarkeder står øl af forskellige typer og mærker side om side. Hvis der står Carlsberg på øletiketten, har bryggeriet ikke bare patent på den øl, der sælges i butikken, men også på selve bryggeprocessen bag, og ikke mindst på den bygsort, der er brugt til at lave øllen.
 
Både Carlsberg og Heineken fik godkendt patenterne af Det Europæiske Patentkontor (EPO) i slutningen af 2016, og det har nu fået 29 europæiske organisationer til at indlede en tværnational kampagne. I forhold til patentlovgivningen er den pågældende bygsort slet ikke en opfindelse, man burde kunne tage patent på, mener de. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I artiklen diskuterer flere eksperter, om man overhovedet bør kunne tage patent på natur – herunder kornsorter, grøntsager og lign.

”Bygsorten og dens egenskaber er opstået ud fra biologisk tilfældige mutationer, og patentlovgivningen i Europa er i forhold til biologisk materiale kun indrettet på at tillade patenter på planter, der er udviklet via genmodificering, hvilket ikke er tilfældet her. Det er derfor ikke en opfindelse – det er helt normal naturlig forædling, mere end det er en teknisk proces,” siger Christoph Then fra det fælleseuropæiske initiativ No Patents on Seeds (Ingen Patent på Såsæd).
Han ser også etiske problemer i, at virksomheder som Carlsberg kan opnå patenter på planter og dyr.

Carlsberg har ikke villet udtale sig om sagen til Kristeligt Dagblad, men henviser til et brev, som Carlsberg og Heineken tidligere har sendt til organisationerne bag den kritiske kampagne. Her skriver de, ifølge Kristeligt dagblad, blandt andet, at deres byg er patentbar på grund af den teknik, der bruges i processen.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle