Plads til økologi i verdens fødevare-forsyning

Af Hans Erik Jørgensen, formand for Økologi-sektionen i Landbrug & Fødevarer

Det var en stor fornøjelse, da jeg i sidste uges Synspunkt læste lektor Jesper S. Schou og adjunkt Christian Elleby fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitets analyser af udfordringerne for verdens fødevareforsyning. Hvor er det bare godt at læse nogle forskere, der slår fast, at en markedsdrevet udvikling i den økologiske produktion ikke er en udfordring for verdens fødevareforsyning.

Ifølge Jesper S. Schou og Christian Elleby er sultproblematikken i udviklingslandene først og fremmest forbundet med fattigdom og manglede købekraft, og løsningen er derfor primært tiltag, der bidrager til øget produktivitet i netop udviklingslandenes egne landbrug. Desuden vil markedskræfterne sørge for, at der i en global økonomi sker de nødvendige tilpasninger i udbud og efterspørgsel, uanset om varerne produceres konventionelt eller økologisk.

Jeg håber, at analyserne fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi kan være med til at skabe et mere nuanceret billede af, hvad der reelt har betydning for verdens fødevareforsyning i stedet for, at det bliver til et spørgsmål om for og imod økologi. I Danmark laver vi en masse gode fødevarer og producerer en masse viden på landbrugsområdet, både økologisk og generelt. Vores overordnede tilgang i landbruget er den samme; vi ønsker at producere gode, sunde fødevarer med hensyntagen til vores fælles klode, og vi ønsker naturligvis at bidrage til verdens fødevareforsyning; enten med vores produkter eller med vores viden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle