Plasmacytose: Syv ting vi skal gøre

Nye tiltag skal klæde minkavlerne på, til at tackle plasmacytose bedre.

Efter at 300 danske minkfarme de seneste seks måneder er blevet ramt af den frygtede sygdom plasmacytose, og beredskabet ikke har været optimalt, iværksætter Dansk Pelsdyravlerforening en række tiltag.

”Vi skal nu kigge fremad. Og det skal vi gøre på et grundlag, hvor vi tager mest mulig ny læring med fra det, vi har været igennem det seneste halve års tid,” sagde Tage Pedersen på Dansk Pelsdyravlerforenings generalforsamling i Herning i dag.

Foreningens bestyrelse har derfor iværksat syv omfattende tiltag:

1. Millioner til flere test

For det første er det besluttet at investere et pænt millionbeløb i yderligere en ELISA-robot med tilbehør, så testkapaciteten næste år er på over 100.000 blodprøver dagligt.

2. Hurtigere svartid

For det andet skal der med alle prøver til ELISA etableres et sporingssystem, hvor man kan følge indsendte prøvers vej igennem systemet og dermed den forventede svartid.

3. Bedre bederskab

For det tredje skal der ses på organisationen, så det sikres, at der allerede i en normalsituation - altså et normalår - rådes over et beredskab af folk, der kompetencemæssigt er gearet til hurtigt at kunne træde til og hjælpe med ekstra hænder og hoveder til både projektledelse, diagnostik, kontorarbejde og arbejdet med rådgivning i marken.

4. Verdenskort over DNA-typer

For det fjerde skal arbejdet med at frembringe et verdenskort med DNA-typer af plasmacytosevirus i disse måneder færdiggøres i samarbejde med forskningsinstitutionerne. Dermed vil vi i eventuelle fremtidige situationer kunne tjekke et muligt match i løbet af få dage.

5. Større fodersikkerhed

For det femte skal Dansk Pelsdyrfoder, Den Frivillige Foderkontrol og Kopenhagen Furs konsulenter i samarbejde med fodercentralerne sikre skærpede standarder for biosikkerhed i foderråvarerne. Garantier får man aldrig, og der skal ske en god gammeldags cost/benefit-analyse af tiltagene, så branchen ikke bare bliver dræbt af voldsomt øgede omkostninger i stedet for af plasmacytose.

6. To heldagsmøder

For det sjette skal tropperne samles til to heldagsmøder i april, for at blive forberedt bedst muligt på både det kommende år og årene derefter. Først skal tingene evalueres internt, hvor erfaringerne trækkes op og drøftes sammen med nøglemedarbejderne på området. Derefter er der sammen med universiteterne kaldt til konference med sagkundskaben, hvor eksperterne skal komme med deres analyser og meninger. Måske er der nyt at føje til det faglige grundlag, som ikke var kendt for et halvt år siden.

7. Ny bekendtgørelse

For det syvende er plasmacytosebekendtgørelsen under revision. Det har den været før det nuværende sygdomsudbrud, men processer af den slags tager desværre skræmmende lang tid. I kølvandet på det kraftige sygdomsudbrud i år er der nu enighed om, at processen skal fremskyndes, så der inden årets udgang er en bekendtgørelse, der er tilpasset danske minkavleres og Fødevarestyrelsens nuværende udfordringer.

”Derefter skal Dansk Pelsdyravlerforenings bestyrelse drøfte situationen grundigt og træffe de nødvendige beslutninger om grundstenene i en langsigtet helhedsplan for området. Det vil formentlig ske over et par møder i maj og juni, så der i mellemtiden er mulighed for at inddrage og tage debatten i landsdelene,” sagde Tage Pedersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle