Politikere om truet bedrift: Vi kan ikke give konkret svar

Flere politikere synes, at der skal gøres noget ved problematikken om totaldepositionskravene for ammoniak, der vil få fatale konsekvenser for flere landmænd i de kommende år. Men det kræver analyser og gennemgang.

Onsdag 17. maj var landmand Hans Andersen til møder på Christiansborg med politikerne Mette Abildgaard (K), Orla Østerby (K), Lise Bech (DF), Pia Adelsteen (DF) og Erling Bonnesen (V).

Han risikerer at måtte lukke sin mælkebedrift med et anslået tab på 10. mio. kr. uden erstatning og derfor ville han fortælle om problematikken, der handler om, at hans bedrift er omfattet af et Natura 2000-område, hvor ammoniakreglerne skærpes.

Selvom alle politikerne til møderne ifølge Hans Andersen var forståelige og lydhøre til mødet, kunne ingen af dem give et konkret svar på, hvad der kan gøres. Både direktiver og nationale lovgivninger skal undersøges inden, fortæller flere af dem.

"Jeg syntes, at det var et rigtig godt møde, men det er klart, at vi ikke kan love noget, for vi ved ikke, om vi kan få ryddet ud i det her. Vi skal hjælpe de her mennesker, men stadig uden at det går udover naturen. Det er derfor, vi ikke kan give et konkret svar," siger bl.a. landbrugs- og fødevareordfører  Lise Bech (DF), der var med til mødet, til Landbrugsavisen.dk.

Hun har tidligere været ude og besøge Hans Andersens' gård og pointerer, at hun har fuld forståelse for Hans Andersen og mener, at der skal gøres noget ved problematikken.

"Han er jo ikke den eneste, så det er simeplthen så trist, at der er så mange regler og love, der rammer lige ned i hans malkestald," siger hun og henviser til, at op til 350 andre landmænd er berørt af samme problematik.

Hos Venstre  tager de også problemstillingen meget alvorligt, fortæller Erling Bonnesen (V), der bl.a. er miljø-, fødevare- og landbrugsordfører. Men ligesom hos Dansk Folkeparti mener han ikke, at det er muligt at komme med en løsning endnu.

"Der er ingen der er i stand til at komme med kvalificerede bud på ændringer, for det kræver analyse og gennemgang, inden der kan komme holdbare løsningsmuligheder," siger Erling Bonnesen.

Han forklarer, at Miljø- og Fødevareministeriet derfor er blevet informeret om problemet, som frem til omkring oktober vil arbejde med at finde løsningsmuligheder og dernæst præsentere dem for politikerne.

"Vi afventer nu, hvilke løsningsmuligheder, der kan stilles op, og det handler om, hvad direktiverne siger på de her områder, og om der er nogle ændringer, der kan tages," siger Erling Bonnesen og fortsætter:

"Bagefter forventer vi indkaldelse til møde på det, hvor vi så drøfter og diskuterer, hvilke løsninger der kan blive bragt i spil med henblik på løsningen på situationen," siger han.

Rettet 19. maj kl. 12.42: Der manglede et "ikke" i rubrikken. Det er tilføjet nu.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle